Politika

Džaferović podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH. Traži ukidanje Schmidtovih propisa

Džaferović podnio apelaciju christian schmidt i šefik džaferović sjede

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović uputio je danas Ustavnom sudu BiH Zahtjev za ocjenu ustavnosti Amandmana na Ustav Federacije BiH i Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, koje je 2. oktobra donio visoki predstavnik Christian Schmidt, s prijedlogom da se ti propisi ukinu.

Zahtjevom se traži utvrđivanje nesaglasnosti odredbi osporavanih Amandmana i Zakona sa Ustavom Bosne i Hercegovine. Prije svega, odnosi se na dio koji se odnosi na demokratsko načelo i konsekventno tome načelo vladavine prava, odnosno njegov princip pravne sigurnosti, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Schmidt je 2. oktobra nametnuo izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

"Za sudbinu ove zemlje ključno je da više ne bude blokada.

Zbog toga sam nametnuo mjere koje će unaprijediti funkcionalnost institucija u Federaciji BiH. One će omogućiti svim građanima da se njihov glas čuje i osigurati im da ih zaista i predstavljaju oni koje su izabrali.

Izmjene koje sam danas uveo neće uticati na glasove koje ste dali.

Ovo su vaši izbori. One se ne odnose na direktne izbore već na post-izborne pregovore o stranačkim koalicijama te uspostavljanje indirektno izabranih tijela.

Ovo nije i ne može biti velika reforma Izbornog zakona koja je još uvijek neophodna i naširoko diskutirana. Snažno preporučujem da se ove dvije stvari posmatraju odvojeno. Taj posao tek treba da se obavi i ja sam spreman uraditi svoj dio kako bih to podržao", poručio je tada Schmidt.

Odlukama se, kako je kazao visoki predstavnik, uvode mehanizmi za deblokadu i strogo utvrđeni rokovi. Time će se osigurati funkcionalnost Federacije BiH. Mnoge procedure su pojednostavljene. Uvedeni su rokovi. I postoje posljedice u slučaju ignoriranja ovih rokova.