bivši član Predsjedništva

Džaferović tvrdi da je SDA zaslužna za zeleno svjetlo iz EU: Vrijedno smo radili

Predsjedavajući Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i bivši član Predsjedništva BiH (SDA), komentirajući današnju izjavu predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen da će Komisija preporučiti početak pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom, izjavio je za Fenu da će svaki dobronamjeran čovjek prema BiH pozdraviti ovakvu odluku, jer to je vrhunski interes BiH.

"Glavni vanjskopolitički ciljevi BiH su prijem u Evropsku uniju i NATO. Ja pozdravljam tu najavu. Nadam se da će tako postupiti i Evropsko vijeće", kazao je Džaferović.

Kaže da bi volio da je BiH i ranije ostvarila taj status.

"U proteklom mandatu smo vrijedno radili da BiH dobije kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji, kao i na deblokadi NATO puta pokretanjem MAP-a i dostavljanjem ANP-a. A u ovom mandatu, bez obzira što pripadam opozicionoj političkoj stranci, učinili smo sve da BiH što prije dobije status pregovarača za članstvo u EU", rekao je on.

Naveo je da je SDA direktno predlagala zakone kao što su zakon koji je vezan za integritet izbornog procesa, a Klub Bošnjaka je u državnom Domu naroda pokretao inicijative da se usvoji Zakon o spriječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

"Prema tome, mi imamo jedan konstruktivan odnos kada je u pitanju evropski put BiH bez obzira što smo opozicija, jer mi nikakada nismo i nikada nećemo biti opozicija državi BiH. Hoćemo ovoj nametnoj i nesposobnoj vlasti. Da su usvojeni svi prijedlozi i inicijative koji su dolazili od SDA, BiH bi sigurno i prošli put kada su Evropska komisija i Evropsko vijeće donosili odluke dobila status pregovarača i mislim da bismo imali bolja rješenja i više boljih rješenja unutar BiH. Na primjer imali bi usvojene izmjene Izbornog zakona vezano za integritet izbornog procesa", zaključio je Džaferović.

Ako Evropska komisija potvrdi najavu Ursule von der Leyen, konačnu odluku o početku pregovora donijet će Evropsko vijeće na sastanku 21. i 22. marta.