blistava sezona

Džanan Musa dobio još jedno priznanje koje pokazuje kako je dominirao u Euroligi

Specijalizirani košarkaški portal Eurohoops objavio je dvije idealne petorke Eurolige ove sezone, na osnovu izbora svojih 25 urednika širom svijeta, odnosno grčkog, turskog, španskog i ruskog izdanja ovog portala.

Glasački listići, predani na kraju regularne sezone, oblikovali su idealne petorke elitnog kontinentalnog takmičenja.

U drugu idelnu petorku izabran je i košarkaški reprezentativac Bosne i Hercegovine Džanan Musa, zvijezda Reala iz Madrida.

U drugi najbolji tim je uvršten i njegov sagiač Facundo Campazzo te Markus Howard (Baskonia), Kendrick Nunn (Panathinaikos) i Jan Vesely iz (Barcelona).

Svaki glas za izboru u prvu petorku donosio je dva boda, dok je glasanje za izbor u drugu idealnu postavu donosilo jedan bod.

Kad je riječ o prvoj petorci, izabrani su sljedeći igrači - Mikes James (Monaco), Wade Baldwin (Maccabi Tel Aviv), Nigel Hayes-Davis (Fenerbahce), Chima Moneke (Baskonia) i Mathias Lessort (Panathinaikos).

U obrazloženju za izbor Muse, navodi se:

"Više se radi o timskom radu nego o istaknutim igračima Real Madrida. Džanan Musa se odvojio i izjednačio četvrti najbolji rezultat u jednoj utakmici sa 40 poena.

Sakupio je osam glasova za prvu i pet glasova za drugu petorku".

Ovaj 25-godišnji krilni igrač iz Bihaća u Euroligi je bilježio prosjek od 13,2 poena, 2,7 skokova i 2,2 asistencije u sezoni.

Sa španskim velikanom Musa je osvojio prvo mjesto u regularnoj sezoni Eurolige te potom protiv španskog rivala Baskonije u četvrtfinalu, sa 3:0 u pobjedama, izborio plasman na Final Four.

Real će u završnom turniru u njemačkom Berlinu, od 24. do 26., maja, braniti titulu prvaka Evrope.