ruši se i koalicija

Džeba: Nametanje i EU put ne mogu biti u istoj rečenici

(Foto: BHRT)

Nametanje odluka visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta vezanih za Izborni zakon nije poželjno jer to narušava evropski put Bosne i Hercegovine, kazao je za BHRT Damir Džeba, delegat u Klubu hrvatskog naroda u Federalnom parlamentu.

“Nismo kroz integritet institucija Bosne i Hercegovine došli do Izbornog zakona”, rekao je član HDZ-a.

Prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH, koji je ministar pravde BiH Davor Bunoza (HDZ BiH) uputio u proceduru dobio je sve relevantne preporuke, istakao je on:

“Ovaj prijedlog je prošao sve i dobio preporuku da ide u parlamentranu skupštinu. Dobio je preporuku i Vijeća ministara i dijela međunarodne zajednice. Naprasno je prekinut najavom nametanja od strane Schmidta.”

Džeba je ponovio stav Brisela "da ne možemo sa strancima biti suvereni i samostalni kandidati za Evropsku uniju".

“Zeleno svjetlo je bio pozitivan iskorak, bilo je smanjenih kriterija, i zbog geopolitičkih prilika, ali je ovo narušeno najavama nametanja izbornog zakona”, smatra Džeba.

Također je istakao kako nametanje od strane visokog predstavnika i jučerašnje izjave Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a, koji kaže da je vrijeme za preslagivanje vlasti, ruši kapacitet koalicije na državnom nivou.