opasni algoritmi

Efekt ‘zečije rupe’: Evropska unija otvorila istragu protiv Facebooka i Instagrama zbog mogućeg podsticanja ovisnosti kod djece

Evropska komisija je otvorila formalnu istragu protiv Facebooka i Instagrama zbog zabrinutosti da ove platforme podstiču ovisničko ponašanje kod djece.

Regulatori Evropske unije otvorili su formalnu istragu protiv Facebooka i Instagrama zbog zabrinutosti oko zaštite djece, saopćila je Evropska komisija u četvrtak.

Komisija je izjavila da sistemi Facebooka i Instagrama, uključujući algoritme, mogu "iskorištavati slabosti i neiskustvo maloljetnika i izazivati ovisničko ponašanje, i/ili pojačavati tzv. 'efekt zečije rupe'."

Efekti zečije rupe "vas uvlači u sve uznemirujućiji sadržaj", navodi se u izjavi.

Evropski komesar za unutarnje tržište Thierry Breton rekao je da blok nije uvjeren da je Meta učinila dovoljno da se uskladi sa Digitalnim zakonom o uslugama (DSA) Evropske unije.

I Instagram i Facebook su označeni kao vrlo velike online platforme (VLOP-ovi), što znači da se moraju pridržavati najstrožih pravila DSA.

Regulatori su rekli da je procjena dvije društvene mreže koje posjeduje Meta potrebna kako bi se suprotstavili "potencijalnim rizicima za ostvarivanje temeljnog prava na fizičko i mentalno blagostanje djece, kao i poštivanje njihovih prava."