i sam je bio tamo

Efendić: SDA nije vratila moje povjerenje. Uvijek postoji rizik kada se govori o saradnji sa njima

Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu Semir Efendić kaže da Četvorka već postoji.

"To je Trojka plus HDZ BiH – oni vladaju Federacijom BiH", tvrdi Efendić.

Ne zna motive

A na pitanje postoji li Četvorka u sastavu SDA, DF, SBiH i NES, odgovara riječima da su to stranke koje trenutno djeluju kao opozicija na federalnom i državnom nivou te da "ne postoji potreba da se potpisuje neki koalicioni sporazum i da se to ozvaniči".

Ističe da je predsjednik SDA Bakir Izetbegović izazvao, kako kaže, dilemu i polemiku, kada je rekao da radi na pravljenju Četvorke, prenosi FTV.

„Ne znam čime je bio motivisan. To je bilo i prije nego što smo imali neformalni sastanak. Mi smo govorili o saradnji na konkretnim pitanjima koje se tiču opozicionog djelovanja.

Postoji neki prostor za saradnju na lokalnim izborima u smislu podrške kandidatima za načelnike“, objašnjava Efendić.

Postoji historija

Na pitanje je li spreman sarađivati sa SDA, odgovorio je:

"SDA nije vratila moje povjerenje. Uvijek postoji jedan rizik kada se govori o saradnji sa SDA, Izetbegović je najavio povlačenje nakon ovog mandata, vjerujem da će nakon njegovog povlačenja i taj prostor za saradnju biti otvoreniji i bolji.

Pitanje tog povjerenja ima svoju historiju. Svi mi koji smo djelovali u SDA, da je postojalo to povjerenje ne bi bilo potrebe da se razilazimo.

Primjer HNK gdje su kolege iz NES-a imali neku vrstu dogovora, pa to povjerenje se nije pokazalo kao nešto što funkcioniše. SDA nema izbora, nego da sarađuje sa ostalim strankama opozicije“.