domaća zadaća

Eichhorst stigla u Sarajevo. Od bh. vlasti traži da podnesu izvještaj o napretku

Iz Delegacije EU u BiH najavljeno je i da će Eichhorst razgovarati i sa ministrom vanjskih poslova Elmedinom Konakovićem i komandantom EUFOR-a general-majorom László Sticzom

Generalna direktorica za Evropu u Službi za vanjske poslove Evropske unije Angelina Eichhorst doputovala je danas u posjetu Bosni i Hercegovini gdje se susrela i održala sastanak sa predsjedavajućim Željkom Komšićem i članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisom Bećirovićem i Željkom Cvijanović.

"Nakon odluke Evropskog vijeća iz decembra 2023. godine da će započeti pristupne pregovore sa BiH kada se postigne potrebni stepen usklađenosti sa zahtjevima za članstvo, Eichhorst će iskoristiti sastanke da od predstavnika izvršnih i zakonodavnih organa vlasti u BiH zatraži napredak u reformama, s obzirom da Komisija podnosi svoj izvještaj o napretku Evropskom vijeću najkasnije u martu 2024. godine", stoji u saopštenju Delegacije EU u BiH.

Sarajevski forum okuplja visoke funkcionere ministarstava vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana i Evropske službe za vanjske poslove. Najavljeno je da će se razgovorati o aktuelnim pitanjima vanjske politike i načinima za njihovo zajedničko rješavanje.

Iz Delegacije EU u BiH najavljeno je i da će Eichhorst razgovarati i sa ministrom vanjskih poslova Elmedinom Konakovićem i komandantom EUFOR-a general-majorom László Sticzom.