još komplikovanije

Ekonomisti upozoravaju: Svijetu prijeti novi kineski šok. Jednom je već izazvao haos

Kina bi ponovo mogla da preplavi strana tržišta jeftinom robom.

Kina udvostručuje izvoz kako bi oživjela ekonomski rast. Svijet bi ponovo mogao da doživi kineski šok kada tržišta budu preplavljena jeftinom robom iz ove zemlje, prenosi WSJ.

Firme iz Kine su podržane jeftinim državnim kreditima. Fabrike proizvode više automobila, mašina i potrošačke elektronike nego što lokalno tržište može da apsorbuje.

WSJ podsjeća da su krajem 90-ih godina prošlog vijeka Sjedinjene Američke Države i globalna ekonomija doživjeli kineski šok, odnosno rekordan uvoz kineske robe po povoljnim cijenama za potrošače.

Uvoz robe iz Kine je pomogao da se inflacija održi na niskom nivou, ali je istovremeno doveo do gubitka radnih mjesta u lokalnoj proizvodnji i zatvaranja fabrika.

Prvi kineski šok snizio je cijene robe u SAD, ali je od 1999. do 2011. doveo do toga da više od dva miliona ljudi ostane bez posla jer proizvođači namještaja, igračaka i odjeće nisu uspjeli da se izbore sa konkurencijom.

Situacija prema mišljenju ekonomista sada može da bude još komplikovanija pošto Kina može da preplavi tržište visokotehnološkim proizvodima po niskim cijenama.