putinova taktika

Ekonomski rat. Kremlj pustio zapadne kompanije da posluju u Rusiji, ali im je zarobio profit

Najveći dio tog novca, 4,9 milijardi dolara, pripada američkim kompanijama

Svi profiti kompanija iz zemalja članica eurozone i ostalih zemalja koje je Rusija stavila na listu "neprijatelja" zasad su nedostupni za povlačenje, piše Tagesschau.

Samo prošle godine, prema istraživanju Ekonomskog fakulteta u Kijevu, Moskva je blokirala isplatu 18 milijardi dolara korporativne zarade.

Najveći profit

Najveći dio tog novca, 4,9 milijardi dolara, pripada američkim kompanijama. Slijede njemačke, austrijske i švicarske firme.

Prema podacima istraživača iz Kijeva, austrijska Raiffeisen banka ostvarila je najveći pojedinačni profit od dvije milijarde dolara.

Raiffeisen je najveći zapadni kreditor u Rusiji. Međutim, do zarade i dalje ne može.

Prema istom istraživanju ukrajinskih ekonomista, američki Philip Morris i Pepsi u Rusiji imaju zarobljeno 775 i 718 miliona dolara.

U pojedinim slučajevima vlast u Moskvi dopustila je isplatu dobiti. Preduvjet za to je "dobro vladanje" korporacija.

"Dobro vladanje"

Šta "dobro vladanje" tačno podrazumijeva i kako funkcionira taj mehanizam, nije posve poznato.

Međutim, pretpostavlja se da režim ruskog predsjednika Vladimira Putina dopušta isplatu dobiti samo onim kompanijama koje su se obavezale nastaviti poslovati u Rusiji, bez obzira na rat u Ukrajini.

Prema pisanju Financial Timesa, to je Japan Tobaccu omogućilo da sebi isplaćuje zaradu i nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Nije posve jasno ni to što će Moskva učiniti sa zamrznutim novcem.

Prisustvo zapadnih kompanija im je od velike važnosti jer kapital i dalje bježi iz zemlje dok se vrijednost rublja vrti oko historijski najnižih granica.

Pretpostavlja se da bi zamrznuti novac zapadnih kompanija mogao biti i poluga za oslobođenje zamrznutog ruskog novca u zapadnim bankama.