Svijet

Eksplozija novih slučajeva koronavirusa u Lombardiji: Nove brojke lokalne vlasti bacile u očaj

Ponovo je porastao broj zaraženih osoba u pokrajini Lombardija u jednom danu, koja uključuje glavni grad regije Milano. Danas je zabilježeno novih 2.500 slučajeva, a jučer ih je bilo 1.643, izjavio je predsjednik pokrajine Attilio Fontana, a prenosi ANSA. Objasnio je pritom da još nisu napravljene precizne analize koja su područja najviše pogođena.

“Ne znam je li ovo vrhunac epidemije ili smo nešto propustili, mogu samo reći da sam lično zabrinut, brojke nisu dobre. Došlo je do snažnijeg rasta u odnosu na prethodne dane”, rekao je Fontana.

S druge strane Fabrizio Nicastro, šef Nacionalnog instituta za astrofiziku te član skupine za analizu virusa Covid-19, rekao je za Ansu da je vrhunac epidemije u Italiji jako blizu.

Poručio je također da bi ta se krivulja mogla opet uzdignuti ako bi situacija sa zaraženim osoba eksplodirala u nekoj drugoj regiji osim tri koje su najteže pogođene - Lombardia, Emilia Romagna i Veneto.

Jučer je broj novih zaraženih koronavirusom u Italiji bio u padu četvrti dan zaredom, što ukazuje na stabilizaciju krivulje epidemije. Razmjeri epidemije u Italiji su najgori u svijetu. Sada je ondje aktivno 57,5 hiljada slučajeva.

Međutim, od rekordna 4.821 novog slučaja koliko ih je bilo u subotu, u nedjelju je taj broj iznosio 3.957, u ponedjeljak 3.780, u utorak je dnevni skok iznosio 3.612, a u srijedu 3.491.

Sadašnjica je i dalje crna. U srijedu je umrlo 683 ljudi pa je ukupan broj žrtava koronavirusa narastao na 7.503.

Cijela Italija je u karantinu koja službeno istječe 3. aprila, ali čak i ako broj novih zaraženih nastavi padati gotovo niko ne očekuje da će stroge mjere kretanja uskoro biti ukinute.