stigla reakcija

Ekspresan odgovor Dodikovog kabineta na osvrt Ambasade SAD: Mir u BiH neće sačuvati Murphyjeve gluposti

Nakon što je Ambasada SAD u BiH saopćila da od zabluda Milorada Dodika nije u opasnosti samo BiH, nego cijeli Zapadni Balkan, stigla je ekspresna reakcija iz Dodikovog Kabineta.

Ambasada SAD je reagirala na Dodikov intervjuu u Nacionalu u kojem je kazao da bi otcijepljene RS priznalo 10 do 15 država i da je to njima dovoljno.

"Od retorike predsjednika RS Milorada Dodika niko u BiH nije stradao, što je najbolji demanti podmetanja Michaela Murphyja i Ambasade SAD", saopćeno je iz Kabineta predsjednika entiteta RS.

"Njegovi saradnici i predsjednik Republike lično, pa čak i njegova porodica, pod sankcijama su SAD jer ne pristaju da se ponašaju suprotno Ustavu BiH i Dejtonskom sporazumu, a to znači da ne pristaju na otimanje imovine Republike Srpske i nadležnosti koje su joj date Ustavom BiH u koji se ambasador Murphy kune", navodi se u odgovoru iz Kabineta.

Dalje navode da mir i stabilnost u BiH ne čuvaju 'oni koji se ovdje ponašaju kao Murphy i njemu slične kolege u Sarajevu'.

"Mir i stabilnost u BiH čuva se poštovanjem Ustava i Dejtonskog mirovnog sporazuma, ravnopravnošću entiteta i naroda. Mir u BiH neće sačuvati Murphyheve gluposti niti prijetnje zbog kojih ne osjećamo strah. Osjećamo stid zbog onih koji ih izriču", kažu su iz Kabineta.

Koliko su ozbiljna ambasada, naveli su, govori podatak da su objavili saopćenje zbog naslova koji ne odražava suštinu teksta.