Ovo je tek početak

Ekstremna desnica sve je popularnija među mladim Nijemcima, sada su otkrili svoje motive

Ekstremno desna stranka Alternative für Deutschland (AfD) postigla je u nedjelju zapanjujuć uspjeh među mladim biračima. Nakon što je spuštena dobna granica, u Njemačkoj su po prvi put na izborima za Evropski parlament mogli glasati 16-godišnjaci.

Prije pet godina Nijemci mlađi od 25 godina većinom su podržali Zelene, da bi na ovim izborima dali čak 16% svojih glasova AfD-u što je povećanje od 11% glasova. AfD je iskoristio podršku koju uživa na bivšem komunističkom istoku pobijedivši u svakoj državi, uključujući Brandenburg, gdje je osvojio 27,5% glasova.

The Guardian je po izlasku s glasanja zaustavio 16-godišnjeg Paula Friedricha koji im je ponosno rekao kako je glasao za AfD te da jedva čekao dati svoj glas. Ono što je njega nagnalo da glas da AfD-u je ono što brine većinu mladih Nijemaca: strah od širenja rata u Evropi, inflacija, gospodarski pad, ilegalne migracije i kriminal.

Tvrdi da sa sadašnjom Scholzovom vladom, vladom lijevog centra, stvari kreću u pogrešnom smjeru. Nada se da će svojim glasom to promijeniti te da AfD može popraviti situaciju. Mlade pristaše stranke podržavaju "remigraciju" Nijemaca imigrantskih korijena koji se ne uspiju integrirati u društvo.

Nakon što je u javnost puštena vijest da su najviši dužnosnici AfD-a raspravljali o takvom prijedlogu, na ulice su izašli deseci tisuća Nijemaca u znak prosvjeda. Međutim, među pristašama AfD-a ta je tema postala besramna točka razgovora.

Zanemarujući stranačke skandale i pokušaje pranja nacističke prošlosti, Konstantin i njegov prijatelj Leonard (18) također su glasali za AfD. Leonard smatra da kad izbjeglice dođu Njemačku, rade i lijepo se ponašaju bez da ga uznemiravaju imaju pravo ostati, no ako rade probleme treba ih poslati kući.

Lea (22) ističe pak kako su AfD i BSW jedini koji se zalažu za lokalnu sigurnost.

‘Nemam ništa protiv stranaca, ali problem s kriminalom je izmakao kontroli. Svaki vikend vidite ljude kako vade noževe‘, rekla je za Guardian.

Mladi su istaknuli problem kriminala koji se pojavio istovremeno s dolaskom velikog broja stranaca u zemlju. Naime, zločini u Brandenburgu an der Havelu, gradu istočno od Berlina, porasli su za 9 posto između 2021. i 2023. godine. Posljednji podaci pokazuju da je od 74.000 ljudi u gradu, njih 6000 rođeno u inozemstvu.

Još jedna politika s kojom se ne slažu je isporuka oružja Ukrajini te ih brine kako bi oni i njihovi vršnjaci mogli jednog dana biti pozvani u borbu. Iako je Njemačka zaustavila novačenje prije 13 godina, sve se više raspravlja o strategijama za poticanje mladih da se pridruže vojsci.

Postoje još uvijek oni koji se zgražaju na politike AfD-a kojima najviše zamjeraju ekstremne stavove po pitanju ratovanja, queer prava, reproduktivnih prava žena i jednakosti na radnom mjestu.

Strahovi po pitanju ovih tema i strahovi za gospodarsku sigurnost potisnuli su klimatsku krizu iz glave mladih glasača. Kilian Hampel, koautor studije Mladi u Njemačkoj, koja je u travnju predvidjela skok potpore krajnjoj desnici, smatra kako će se razilaženje u mišljenjima mladih s odmakom vremena povećati.