PANIKA U ELFU

Elf u problemima: “Možemo biti sretni što smo domaćini Eura, naša reprezentacija je sramota!”

Njemačka reprezentacija automatski se kvalifikovala na Evropsko prvenstvo 2024. s obzirom na to da je domaćin
FOTO: DFB

Njemačka reprezentacija automatski se kvalifikovala na Evropsko prvenstvo 2024. s obzirom na to da je domaćin, ali svejedno se pomno prate prijateljske utakmice jedne od najvećih svjetskih fudbalskih sila. No ekipa Juliana Nagelsmanna već neko vrijeme ne izgleda moćno.

Jučer je izgubila od Austrije (2:0). Njemačkoj je ovo drugi uzastopni poraz u prijateljskim utakmicama i treći susret u nizu bez pobjede. U oktobru je remizirala s Meksikom, a potom kod kuće izgubila od Turske 2:3 te u gostima kod Austrije 2:0. Florian Plettenberg, novinar njemačkog Sky Sportsa, napisao je kolumnu u kojoj je žestoko nagazio reprezentaciju.

"Upomoć, naša reprezentacija je sramota"

"U utorak navečer na stadionu Ernst Happel u Beču igrala je ekipa koju su sjajno bodrili njihovi navijači. Pokazala je jasan stil igre u kojoj su se mogli prepoznati mehanizmi. S druge strane bila je Njemačka. Bez emocije i ideje. Upomoć, naša reprezentacija je sramota", piše Plettenberg.

"Ovo je tim sastavljen od pojedinaca koji ne mogu ili ne žele formirati skladnu cjelokupnu strukturu. Ovi igrači djeluju potpuno bezvoljno, precijenjeno i opterećeno. Ovaj tim nije tim. Nedostaje mu duha. Nedostaje mu sve da donese radost na Evropskom prvenstvu. Ima sve za podbaciti na Evropskom prvenstvu u svojoj zemlji", nastavlja.

Tekst je zaključio osvrtom na selektora Nagelsmanna: "Žao mi ga je! Jer sada je jasno da se DFB prekasno razišao s Hansijem Flickom. Nagelsmann je imao premalo vremena da u samo nekoliko mjeseci prije Evropskog prvenstva svoju ideju prenese na ovu ekipu. Možemo biti sretni što smo izabrani za domaćina Evropskog prvenstva i što 16 od 24 reprezentacije prolazi grupu."