Politika

Elmedin Konaković: Završen izbor delegata u FBiH. Osmorka je ubjedljivi pobjednik

Elmedin Konaković NiP, Osmorka, formiranje vlasti

Završen je izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, što je komentirao i Elmedin Konaković.

Predsjednik Naroda i Pravde tvrdi da je Osmorka, čiji je i NiP važan dio, uvjerljivi pobjednik.

Objavu Konakovića na Facebooku prenosimo u cijelosti:

Elmedin Konaković: Implementacija je uveliko počela

"Osmorka je ubjedljivi pobjednik sa 32 mandata (1 od 32 je partnerski iz koalicije u BPK). SDA i DF imaju zajedno 20 (računamo i Šilju). HDZ 15 ili 16.

Potrebna većina u Domu naroda je 41 delegat. Nakon što se spustila zavjesa na proces utihnule su ”pobjedničke” fanfare. Počinju fanfare koje najavljuju blokadu svih procesa ako SDA ne bude vlast.

Kreira se narativ kako će kuglica ili lutrija odrediti buduću vlast. Buduća vlast je dogovorena. Implementacija je uveliko počela, vrlo brzo kreće imenovanje izvršne vlasti.

Vlast neće odrediti nikakva kuglica, vlast je određena onako kako se u normalnim zemljama radi. Pregovorima i potpisom sporazuma u institucijama Bosne i Hercegovine se uspostavlja vlast, kuglica može donijeti samo jednu prepreku više ili manje.

Nakon svih prepreka koje smo preskočili, kuglica se čini zanemarivom. Dok smo mi dogovarali važna pitanja za funkcionisanje buduće vlasti, režim je “završavao” ruke u klubu Bošnjaka.

Uspjeli su “završiti” Šilju i Jakuba, nakon toga Muju u Posavini i Nijaza u Goraždu. Da nisu, da je proces tekao bez kupovine i ucjena, imala bi Osmorka danas 11 umjesto 10 i 3 šešira umjesto jednog.
To je jedina razlika.

I prijete i mole

U klubu Srba Osmorka će delegirati potpredsjednika Federacije. U klubu Hrvata izabraće HDZ.

Sad zamislite scenarij da HDZ ide u koaliciju sa SDA i da SDA ima brojeve koje ima Osmorka, mi bismo dakle mogli blokirati uspostavu vlasti sve dok nas na silu ne prime u koaliciju.

To normalni ljudi ne rade, a takva se blokada razbija brzo i efikasno. A ne bi bi milo mrsko gledati kako blokiraju, prijete i istovremeno mole da ih neko prihvati kao koalicionog partnera.

Možda je i pravedno da se baš tako završi ova saga. Marljivo radimo, razrađujemo programe i planove, naredne sedmice otvaramo kadrovska pitanja i spremamo se za preuzimanje vlasti na svim nivoima.

Čeka nas težak posao. Ne obećavamo čuda, obećavamo pošten, transaprentan rad i domaćinsko upravljanje javnim dobrima. Za našu domovinu, Bosnu i Hercegovinu", napisao je Konaković.