Muzika

Eminem danas slavi 50. rođendan. Proglasili su ga je kraljem hip hopa

Reper Eminem danas slavi 50. rođendan.

Jedan od najpoznatijih repera rođen je 17. oktobra 1972. godine. Pravo ime mu je Marshall Bruce Mathers III.

Karijeru je počeo 1996. godine i od tada je izdao 11 albuma. Dobitnik je preko 15 nagrada Grammy, što za svoja ostvarenja, što zbog rada na tuđim pjesmama i albumima. Magazin Rolling Stone proglasio ga je kraljem hip hopa. Ima svoju diskografsku kuću pod nazivom Shady Records.

Tražio svoj stil

Prije nego što je počeo sa solo karijerom bio je član grupa New Jacks, Soul Intent i D12, prenosi Index.hr. Njegov prvi album Infinite nije polučio uspjeh, ali reper kaže da je to više doživio kao pokus da pronađe svoj stil.

Već 1998. ostvario je značajan uspjeh albumom Slim Shady LP, a magazin Billboard ga je ocijenio najboljim ostvarenjem nekog umjetnika.

Dvije godine poslije objavio je album The Marshall Mathers LP, koji je također bio vrlo uspješan.

Album Recovery magazin Billboard proglasio je najprodavanijim albumom 2010. Pjesme Not Afraid i Love The Way You Lie dospjele su na prvo mjesto liste Billboard Hot 100.

Eminem je ove godine nastupio na poluvremenu Super Bowla, što je velika čast za svakog izvođača.

Eminem s bivšom suprugom Kimberly Anne Scott, koju je upoznao u srednjoj školi, ima kćer Hailie, koja je rođena u decembru 1995. godine.

Tokom 2022. obilježio je 14 godina otkako je čist. Nije skrivao da se bori s ovisnošću s lijekovima protiv bolova i tjeskobe, a njegov problem s tabletama počeo je tokom snimanja filma "8 Mile".

Dugo je konzumirao tablete, što ga je dovelo do gotovo fatalnog predoziranja 2007. Taj ga je događaj potaknuo da se otrijezni i ponovno okrene glazbi.

Eminem se nedavno prisjetio teškog perioda života.

"Sjećam se kad sam se prvi put otrijeznio i sve je bilo izvan mog dometa. Sjećam se da sam jednostavno bio stvarno sretan i sve mi je bilo novo", rekao je Eminem.

Uzimao po 20 tableta dnevno

Godine 2009. reper je izdao album Relapse.

"Bilo je to kao da sam se ponovo počeo zabavljati s muzikom i ponovno učio kako repati. Trebalo je dugo da moj mozak počne ponovno raditi", rekao je on.

Tablete ne pije od aprila 2008. te je rekao da je u početku bio jako zabrinut da je pretrpio trajna oštećenja mozga.

Kaže da je njegova ovisnost u jednom trenutku bila toliko loša da je uzimao i do 20 tableta dnevno.

"Pio sam pilule kad god sam mogao. Uzimao sam što god su mi davali", rekao je Eminem.