Ukinuo prava

Eminem zabranio republikanskoj nadi da pjeva njegov hit na predizbornim skupovima

Slavni reper Eminem poručio je republikanskoj zvijezdi Viveku Ramaswamyju da prestane da repuje njegove pjesme na predizbornim skupovima.

Američki reper je prošle sedmice poslao pismo o prekidu timu za kampanju Ramaswamyja preko svog muzičkog licenciranog BMI.

Do toga je došlo nakon što je 38-godišnjak, koji se nada da će postati predsjednički kandidat Republikanske stranke 2024., izveo improviziranu izvedbu Lose Yourself na Državnom sajmu u Iowi.

Ramaswamy je najmlađi veliki republikanski kandidat u historiji i bori se protiv Donalda Trampa za republikansku nominaciju - uprkos tome što nema političkog iskustva.

Trump, bivši predsjednik, je favorit da bude izabran za republikanca koji će se sljedeće godine boriti protiv aktuelnog predsjednika demokrata Joea Bidena - iako se suočava s nizom optužbi na američkim sudovima.

U pismu, koje je prvi objavio Daily Mail, BMI je rekao kampanji Ramaswamyja da više neće licencirati Eminemovu muziku za korištenje u kampanji Ramaswamyja.

"BMI je primio poruku od Marshalla B. Mathersa, III, profesionalno poznatog kao Eminem, koji se protivi da kampanja Viveka Ramaswamyja koristi Eminemovu muzičku kompoziciju", navodi BMI u pismu.

Kampanji je opozvana licenca za korištenje Eminemove muzike.

Činilo se da je Ramaswamy pristao na zahtjev. "Na žalost američkog naroda, moraćemo da prepustimo repovanje stvarnom Slim Shadyju", rekla je Triša Meklaflin, portparol kampanje, za NBC u tekstualnoj poruci.

Ramaswamy je odgovorio na situaciju na X, ranije poznatom kao Twitter.

"Hoće li REAL Slim Shady ustati? Nije samo rekao ono što ja mislim da je uradio, zar ne?" napisao je, pozivajući se na još jednu Eminemovu pjesmu.

Ramaswamy nije prvi predsjednički kandidat koji je dobio otpor od umjetnika zbog upotrebe njihove muzike.

Menadžer Nila Janga je 2015. rekao da Trump nije ovlašten da koristi Rockin' in the Free World, dok je 2000. od Džordža W. Buša zatraženo da prestane da svira hit Toma Petija I Won't Back Down iz 1989. godine.