75.000 nizozemaca na utakmici

Engleze večeras u Dortmundu očekuje – pakao u narandžastoj boji

Prvog finalistu imamo - Španija.

Drugog ćemo dobiti poslije okršaja Nizozemska - Engleska u srijedu od 21 sat u Dortmundu. Šta možemo očekivati od tog duela?

Nizozemci su, uz Špance, pokazali najviše na dosadašnjem turniru i zbog dopadljivog fudbala bi ih mnogi rado vidjeli u velikom finalu.

Englezi su, poput Francuza kao najveći favoriti, poprilično „štucali“ i među četiri najbolja su stigli na jedvite jade. Neko će reći i da su se poprilično provlačili.

Sada i za jedne i za druge predstoji krucijalna borba. Kako u nju ulaze Lale, za Sportal otkriva kolega iz Holandije Rick Kraaijeveld, novinar Sportnieuws.nl.

– I Holandija i Engleska su, historijski gledano, velike fudbalske zemlje, tako da je ovo jedna velika utakmica. Mislim da neće biti mnogo golova, očekujem tijesnu, neizvjesnu borbu – kaže Kraaijeveld.

A u takvoj borbi, blagu prednost daje svojoj reprezentaciji.

– Mislim da smo u prednosti. Mi igramo kao tim, dok se Englezi oslanjaju na individualne kvalitete Belinghama ili Sake, prije svega. Spremni smo da se borimo i sa njima dvojicom kako bismo pobijedili. Bliži smo trijumfu nego Engleska.

Također, najavljuje se dolazak na desetine hiljada nizozemskih navijača u Dortmund.

Ogroman broj njih će biti u Dortmundu ove srijede na polufinalu EURO 2024. Spektakl je garantovan, a narandžasti pakao za Engleze spreman.

– Biće to najveća posjeta Dortmundu ikada, 75.000 Holanđana će doći u grad. Naravno, ne mogu svi na stadion, negdje oko 7.000 karata smo dobili, možda koja hiljada više bude. Ali u gradu će naši navijači napraviti spektakl – poručio je Rick Kraaijeveld, novinar Sportnieuws.nl.