strašne brojke

Englezi istražili: Govori li Izrael istinu o broju žrtava u Gazi? “Ovaj rat je daleko smrtonosniji od svih ranijih sukoba”

Izrael se suočava s rastućom zabrinutošću zbog broja civilnih žrtava, nakon što je prijavljeno najmanje 30.000 Palestinaca ubijenih u Gazi - kao i pritiskom da pokaže da eliminira Hamas kao što je obećao nakon 7. oktobra i smrtonosnog napada Hamasovih boraca na izraleske gradove.

BBC Verify ispituje izraelske tvrdnje o tome koliko je među ubijenima bilo boraca.

Izraelska vojska kaže da je ubila više od 10.000 boraca Hamasa u svojim zračnim napadima i kopnenim operacijama kao odgovor na napad p<lestinske militantne grupe u kojem je ubijeno oko 1.200 ljudi.

Postoji zabrinutost

Međutim, postoji zabrinutost oko toga može li Izrael razdvojiti borce od običnih civila.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden rekao je u decembru da Izrael ima podršku svijeta kao i SAD, ali "počinju gubiti tu podršku neselektivnim bombardiranjem".

Izraelske odbrambene snage (IDF) dosljedno su branile svoju taktiku, naglašavajući da pokušavaju biti precizni u gađanju boraca i infrastrukture Hamasa, dok nastoje minimizirati smrt civila.

Hamas ne daje nikakve podatke o svojim vojnim žrtvama. Novinska agencija Reuters objavila je da je zvaničnik priznao da je ubijeno 6.000 boraca, no Hamas je za BBC negirao tu brojku.

Broj od najmanje 30.035 ubijenih, iz ministarstva zdravstva Gaze kojim upravlja Hamas, prethodno je opisao kao vjerodostojan regionalni direktor za hitne slučajeve Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Richard Brennan.

WHO kaže da ministarstvo ima "dobre kapacitete u prikupljanju podataka" i da su prethodni izvještaji bili vjerodostojni. Međutim, ukupni broj ubijenih ne pravi razliku između civila i boraca.

Demografska analiza

Posljednja demografska analiza vlasti u Gazi od 29. februara pokazala je da su više od 70 procenata ubijenih bile žene i djeca.

Dakle, s brojkama koje sugeriraju da su manje od 30% ubijenih bili muškarci - od kojih su neki vjerovatno stariji od borbenih godina - stručnjaci su postavili pitanja o tome kako je Izrael došao do svoje tvrdnje da je ubio 10.000 boraca?

BBC Verify je u više navrata tražio od IDF-a pojedinosti svoje metodologije, ali nisu odgovorili.

IDF je od oktobra davao izjave za medije i objave na društvenim mrežama, iznoseći tvrdnje o ishodu svojih operacija u Gazi.

Upućivanje na brojeve poginulih boraca u ovim objavama je sporadičnije i približnije od redovnih ažuriranja ministarstva zdravlja koje vodi Hamas o smrtnim slučajevima.

Jedna procjena IDF-a prije rata govorila je da je Hamas imao oko 30.000 boraca u Gazi.

U decembru je procjenu da ubija dva civila za svakog borca Hamasa opisao kao "strašno pozitivnu", s obzirom na izazove s kojima se suočavao na vojnom polju.

Dana 29. decembra, glasnogovornik IDF-a Doron Spielman rekao je za Sky News da je ubijeno 8.000 boraca Hamasa, rekavši da se ta brojka temelji na obavještajnim podacima, ispitivanjima i satelitskim fotografijama.

Gubici Hamasa

Sredinom januara, premijer Benjamin Netanyahu ustvrdio je da je Izrael "uništio" dvije trećine borbenih jedinica Hamasa u Gazi.

Potom je 19. februara, Times of Israel objavio da je IDF saopćio da je ubijeno 12.000 boraca. Izraelska ambasada u Velikoj Britaniji rekla je da misle da je ukupan broj ubijenih boraca Hamasa "između 10.000 i 12.000".

No, dodali su da je teško razlikovati civile od boraca jer mnogi od njih ne nose vojne uniforme, a Hamas također ima borce koji imaju 16 i 17 godina.

Ostali faktori koje su stručnjaci naveli kao prepreke za brojanje žrtava među borcima uključuju Hamasove operacije u tunelima.

BBC Verify pregledao je svih 280 videozapisa objavljenih na YouTube kanalu IDF-a od 7. oktobra do 27. februara i otkrio da je vrlo malo njih sadržavalo vizuelne dokaze ubijenih boraca.

Od njih samo jedan - objavljen 14. decembra - navodno prikazuje mrtva tijela boraca.

Također su pokušali prebrojati broj pojedinačnih tvrdnji o ubijenim borcima Hamasa na službenom Telegram kanalu IDF-a.

Pronašli su 160 postova koji tvrde da su ubili određeni broj boraca, što je ukupno 714 smrtnih slučajeva.

Ali bilo je i 247 referenci u kojima su korišteni izrazi kao što su "nekoliko", "desetine" ili "stotine" ubijenih, čineći smislen ukupni broj nemogućim.

Civilno stanovništvo

Od početka upada IDF-a u Gazu, vojska optužuje Hamas da koristi civilno stanovništvo kao živi štit.

Međutim, neki su stručnjaci zabrinuti da IDF neke civile ubraja u borce samo zato što su dio administracije na teritoriji kojom upravlja Hamas.

"Izrael ima vrlo širok pristup 'članstvu u Hamasu', što uključuje bilo kakvu povezanost s organizacijom, uključujući državne službenike ili administraciju", rekao je Andreas Krieg, viši predavač sigurnosnih studija na Kings Collegeu u Londonu.

Broj žena i djece ubijenih u ovom sukobu daleko veći nego u prethodnim sukobima između Izraela i Gaze 2008. i 2014.

Gotovo polovina stanovništva Gaze mlađa je od 18 godina, a oko 44% poginulih u ratu također su djeca, prema demografskim podacima vlasti Gaze od 29. februara.

Nasuprot tome, 2014. godine među poginulima je bio prilično visok postotak borbeno sposobnih muškaraca, no danas je to mnogo manje evidentno, navodi BBC.

Zatvorene bolnice

Neki su stručnjaci rekli za BBC da će stvarni broj ubijenih u izraelskoj ofanzivi vjerovatno biti znatno veći jer mnoge bolnice, u kojima se obično bilježe smrtni slučajevi, više ne rade.

Ove brojke također uključuju one koji su poginuli u vojnim napadima, prema glasnogovorniku ministarstva zdravstva, a ne od gladi ili bolesti, što sve više zabrinjava međunarodne humanitarne organizacije.

B'tselem, organizacija za ljudska prava sa sjedištem u Jerusalimu, saopćila je da je trenutni rat daleko smrtonosniji od prethodnih sukoba između Izraela i Gaze.

"Ovo su brojke koje nikada nismo vidjeli u prethodnim ratovima i napadima u Gazi ili drugim teritorijama", rekao je portparol Dror Sadot.