Region

Epidemiolog objasnio za koga je delta soj korone najopasniji: Infekcija djeluje drugačije, ovo su simptomi

Srbijanski epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da delta soj korona virusa, koji je prije nekoliko dana potvrđen i u Bosni i Hercegovini i regionu, "ima nešto blaže simptome", ali da ga ne treba olako uzimati.

Tiodorović je za RTS izjavio da "moramo biti svjesni da smo otvorena zemlja" i da je zbog komunikacije sa svijetom neizbježna pojava delta soja korona virusa, zbog čega je potreban oprez "ali nema potrebe za bilo kakvog panikom".

On je naveo da su zaražavanju delta sojem podložni prije svega mladi od 18 do 25 godina, kao i da po dosadašnjim iskustvima infekcija djeluje "kao malo jača prehlada".

"Nema gubitka mirisa i ukusa kao kod prethodnih sojeva, ima glavobolje, može i temperatura ali ne obavezno. Djeluje kao malo jača prehlada, ali to ne treba olako uzimati", rekao je Tiodorović.

Prema njegovim riječima, zaraženi delta sojem se najčešće otkrivaju prilikom testiranja za putovanje van zemlje, pa je tako u Nišu otkriven kod djeteta koje je bilo pozitivno na korona virus, a nakon toga je smješteno na dječjoj klinici, "iako je u sasvim dobrom stanju".

"Ovo je poruka svima mladima - ako želite da idete na manifestacije i festivale najbolje je da se vakcinišete", rekao je Tiodorović.

Kako je naveo "svi dostupni podaci potvrđuju da sve vakcine koje se koriste štite od ovih sojeva".

"Vakcina je izlaz", kazao je Tiodorović i dodao da u posljednje vrijeme "imamo veliki pad u vakcinaciji" protiv korona virusa, što je "vrlo pogrešno jer se nećemo spremiti za septembar i oktobar" kada nastupa sezona respiratornih infekcija.