Provode masakre

Erdogan: Izrael je nadmašio Hitlera ubivši više od 14.000 nevine djece u Gazi

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas da je Izrael već nadmašio nacističkog lidera Adolfa Hitlera ubivši više od 14.000 nevine djece u Pojasu Gaze.

Erdogan je u obraćanju pred Klubom zastupnika vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) u Velikoj narodnoj skupštini Republike Turske kazao da Izrael, uz bezuvjetnu podršku Zapada, provodi masakre koji su tamna mrlja u ljudskoj historiji, kako u Gazi tako i na Zapadnoj obali.

Naglasivši da niko ne može dovesti u pitanje osjetljivost Turske za palestinsko pitanje, Erdogan je kazao da je palestinska stvar njegovom životu dala novi smisao.

"Nastaviću da branim borbu Palestine, da budem glas potlačenog palestinskog naroda pa kad bih na tom putu ostao i sam", poručio je Erdogan.

Turski predsjednik uporedio je borbu palestinske grupe otpora Hamas s turskim ratom za nezavisnost prije više od 100 godina.

"Šta je u vrijeme naše oslobodilačke borbe predstavljao pokret Kuvayimilliye, Hamas je isto to. Svjestan sam da izgovaranje ovoga ima posljedice", poručio je Erdogan.

Erdogan je također najavio nastavak turske podrške pravednoj palestinskoj borbi.

"Možda nećemo moći objasniti sve što smo uradili, ali oni koji dovode u pitanje naš odnos i osjetljivost prema palestinskoj stvari će se sramiti i vidjeti kakvu su nepravdu počinili", zaključio je Erdogan.