Vijesti

Erdogan: Kada bude završen, autoput između Sarajeva i Beograda bit će pravo osvježenje

Turska ima stotine miliona prijatelja širom svijeta koji nade vežu uz nas, bez obzira na vjeru i boju kože, poručio je večeras turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan obraćajući se na Velikom balkanskom susretu u Istanbulu, javlja Anadolija.

U turskoj metropoli Istanbulu održan je Veliki balkanski susret kojem su prisustvovali brojni zvaničnici i predstavnici iz regije Balkana i turski političari.

Susret s Izetbegovićem

Na susretu se obratio i ministar unutrašnjih poslova Turske Suleyman Soylu, predsjednik Velike narodne skupštine Turske Mustafa Sentop te potpredsjednik Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Numan Kurtulmus.

Erdogan je u svom obraćanju podsjetio na posljednji susret s Alijom Izetbegovićem, prvim predsjednikom Republike Bosne i Hercegovine, rekavši da se amanet koji je preuzeo mora čuvati i ne može se posmatrati iz daleka.

Stabilnost i prosperitet

Predsjednik Turske je podsjetio da je Zapad nijemo posmatrao genocid u Srebrenici i brojne druge masakre, "a i danas zatvaraju oči na napade na muslimane širom svijeta".

Ukazao je na značaj trajnog jedinstva, stabilnosti i prosperiteta regije.

U tom kontekstu Erdogan je podsjetio i na projekat izgradnje autoputa između glavnih gradova Bosne i Hercegovine i Srbije, Sarajeva i Beograda.

"Kada bude završen, autoput između Sarajeva i Beograda bit će pravo osvježenje u infrastrukturnom smislu", rekao je Erdogan.