raspisuje tender

Erdogan najavio megaprojekt kojim će povezati Istanbul i Ankaru: Super brzi voz ići će 350 kilometara na sat

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan najavio je danas u Istanbulu novi projekat super brzog voza Ankara - Istanbul, sa brzinom od 350 kilometara na sat, u putovanje će trajati oko 80 minuta.

Erdogan se obratio okupljenim građanima na predizbornom mitingu u Istanbulu, tom prilikom govorio je o realizovanim projektima u Istanbulu, kao i o budućim.

Istakao kako su u proteklih u proteklu 21 godinu u Istanbulu realizirali javne investicije u vrijednosti od 1,65 biliona lira.

Erdogan na skupu(Foto: AA)

"U zdravstvu, izgradili smo 178 zdravstvenih ustanova, uključujući bolnice s kapacitetom 18.417 kreveta. U urbanističkom planiranju, preko TOKI-a izgradili smo 228.000 stambenih objekata i predali ih vlasnicima. Dužinu autoputeva povećali smo sa 350 na 794 kilometra", rekao je Erdogan.

Erdogan je govorio i o projektu Velikog istanbulskog tunela.

"Ovaj tunel, koji će povezivati ​​11 različitih linija željezničkog sistema, pružit će ozbiljno olakšanje transportu Istanbula. Naš cilj je implementacija svih 1.100 kilometara željezničkih projekata koje smo pripremili za Istanbul", dodao je.

Najavio je i značajne projekte za ovo godinu, između ostalih i projekat super brzog voza.

"Ove godine raspisujemo tender za projekat super brzog voza Ankara - Istanbul, koji će imati brzinu putovanja od 350 kilometara na sat i trajanje vožnje od 80 minuta", rekao je Erdogan.