Uncategorized

Erdogan: Neko je u kuhinji, a mi smo na balkonu

Predsjednik Turske i kandidat na današnjim predsjedničkim izborima Recep Tayyip Erdogan izjavio je da još nisu poznati konačni rezultati današnji redovnih predsjedničkih i parlamentarnih izbora u toj zemlji, ali da je odveć jasno da su on kao predsjednički kandidat i njegova politička opcija u velikom vodstvu, javlja Anadolija.

Erdogan je rano jutros iz Istanbula stigao u sjedište vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) u Ankari, gdje su ga dočekale hiljade simpatizera.

“Turska je današnjim izborima upotpunila još jedan festival demokratije“, kazao je Erdogan u tradicionalnom obraćanju sa balkona sjedišta AK Partije.

Ističući da su izbori bili jedni od onih sa najvećom izlaznošću u historiji Turske i da nema takvih izbora u svijetu, Erdogan je poručio da je jasno da je pobjednik njegova zemlja i narod.

“Vjerujem da ćemo i prvi krug završiti sa više od 50 posto osvojenih glasova“, kazao je Erdogan i dodao da svakako čeka konačne rezultate i poštuje volju naroda kao što je to činio i u prošlosti.

Obraćanje je započeo ljubavnom pjesmom svojim obožavateljima koji su satima čekali njegov govor. Rekao je kako je "neko je u kuhinji, a mi smo na balkonu", referirajući se na svog glavnog protukandidata Kemala Kilicdaroglua, koji je tokom izborne kampanje objavljivao snimke iz svoje skromne kuhinje.

"Iako konačni rezultati još nisu stigli, značajno vodimo. Još ne znamo konačne službene rezultate, čekamo na objavu volje naše nacije. Dok čekamo na rezultate, odlučio sam održati tradicionalni govor s balkona unaprijed", rekao je Erdogan. BBC navodi kako se radilo o jasnoj sugestiji da, iako Erdogan nije uspio pobijediti u prvom krugu izbora, vjeruje da će pobijediti u drugom.

"Naša nacija je odlučila. Ne trebaju nam novi izgovori. Vidjet ćemo volju naše nacije kad vidimo konačne rezultate", dodao je.

Erdogan je i na ranijim izborima, na kojima je uvjerljivije pobjeđivao, držao govor s istog balkona. BBC navodi kako se čini da je Erdogan s balkona krenuo u kampanju za drugi krug, koristeći činjenicu da je dobio više glasova od svog suparnika u prvom krugu.

Pozvao je dužnosnike svoje stranke, AKP-a, da nastave nadzirati brojanje preostalih glasova.

"Ne znamo jesu li izbori odlučeni u prvom krugu. Ako naša nacija odluči da idemo u drugi krug, poštovat ćemo to. Ali vjerujemo da ćemo završiti ovaj krug s više od 50% glasova, ima još glasova koje treba prebrojati", rekao je Erdogan u trenutku kad je bilo prebrojano nešto više od 90% listića.

Zahvalio je svojim biračima za većinu koju su dali tzv. Narodnoj koaliciji u turskom parlamentu. Radi se u koaliciji koja uključuje njegov AKP, ultra-nacionalistički MHP te više nacionalističkih i islamističkih stranaka.

Građani Turske glasali su na redovnim predsjedničkim i parlamentarnim izborima, a birali su između tri predsjednička kandidata, te 24 političke stranke i 151 nezavisnog kandidata za novi saziv Velike narodne skupštine koja ima ukupno 600 zastupničkih mjesta.

Na osnovu preliminarnih i nepotpunih rezultata, Erdogan je u vodstvu, slijedi Kemal Kilicdaroglu te Sinan Ogan. Ipak, Erdogan nema dovoljno glasova i izvjestan je drugi krug.

Pravo glasa na izborima ima 64,11 miliona ljudi, a izlaznost je bila 88,75 posto.