Antalija

Erdogan: Ovo što se dešava u Gazi nije rat, nego put ka genocidu. Oni koji podržavaju Izrael su saučesnici

(Foto: AA)

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je danas u Antaliji kako dešavanja u Gazi sasvim sigurno nisu rat, već put ka genocidu.

“Dešavanja u Gazi sasvim sigurno nisu rat, to je put ka genocidu, jer i rat ima moral, pravila i zakone koji se moraju poštovati. Riječ je o barbarstvu koje bebe u majčinom naručju osuđuje na glad i žeđ, bombardira bolnice, crkve, džamije, škole, univerzitete, izbjegličke kampove i kola hitne pomoći, te podmuklo i nečasno gađa civile koji čekaju u redu za pomoć u hrani, baš kao jučer”, kazao je Erdogan na ceremoniji otvorenja 3. Diplomatskog foruma u Antaliji.

Podvukao je kako u Gazi nisu brutalno ubijena samo djeca, žene i civili, ubijena je vjera milijardi ljudi u međunarodni sistem, pravdu i pravo.

Erdogan je kazao kako su Zapadne sile, koje od prvog dana bezuvjetno podržavaju Izrael, saučesnici su krvoprolića svojom licemjernom politikom.

“Još jednom pozivam međunarodnu zajednicu da iskreno podrži Gazu i palestinsko pitanje”, rekao je Erdogan, te dodao:

"Međunarodna zajednica svoj dug palestinskom narodu može isplatiti samo uspostavom palestinske države. Formiranje nezavisne države Palestine, s istočnim Qudsom kao glavnim gradom je nužnost. Turska spremna preuzeti odgovornost, uključujući da bude i garant."

Diplomatski forum u Antaliji

Diplomatski forum u Antaliji (ADF) će u naredna tri dana okupiti učesnike iz 147 država i još jednom biti glavno globalno stjecište diplomatije.

Treći Diplomatski forum u Antaliji počeo je danas i tokom trodnevnog programa će okupiti blizu 4.500 učesnika, uključujući 19 šefova država, 73 ministra i 57 predstavnika međunarodnih organizacija.

“Postavljanje diplomatije u prvi plan u vrijeme krize“, glavna je tema ovogodišnjeg diplomatskog skupa u Antaliji, a učesnici će raspravljati o brojnim važnim temama i krizama poput klimatskih promjena, migracija, antiislamizma, trgovinskih ratova i vještačke inteligencije.

Inauguralni ADF 2021. godine okupio je blizu 2.000 učesnika, a ovogodišnji očekuje blizu 4.500 učesnika. Na drugom ADF-U održanom 2022. godine bilo je 30 panela, a na ovogodišnjem će biti 52 panela.