Svijet

Erdogan ponovo prijeti Švedskoj: Ne odaju dobar dojam. Blokirat ćemo ih ako ne ispune obećano

Recep Tayyip Erdogan je zaprijetio da će opet blokirati pristup Švedske i Finske NATO-u ako ne ispune zahtjeve Ankare, javlja AFP.

Tuska će, rekao je danas Erdogan, zamrznuti postupak ulaska Švedske i Finske u NATO ako te dvije zemlje ne održe obećanje o protuterorističkim akcijama koje su dale prošlog mjeseca, dodajući da “Švedska zasad ne odaje dobar dojam”

Finska i Švedska su se, podsjetimo, prijavile za članstvo u NATO-u nakon što je Rusija napala Ukrajinu, ali Turska je odmah pružila otpor toj ideji te optužila te dvije nordijske zemlje da podržavaju skupine koje Turska smatra terorističkima.

Tri zemlje potom su prošlog mjeseca potpisale sporazum na summitu NATO-a u Madridu, nakon čega je Ankara podigla veto na ulazak Švedske i Finske u NATO, ali pod uvjetom da te dvije zemlje ispune obećanja vezana uz navodne terorističke grupe i izvoz oružja.

Turska je potom objavila da će “podrobno pratiti” implementaciju sporazuma prije nego što ratificira ulazak Švedske i Finske u NATO.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare