veliki udarac

Erdogan potvrdio: Obustavljamo trgovinu s Izraelom vrijednu 9,5 milijardi dolara. Ne možemo stajati po strani

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas da Turska ne može ostati samo nijemi posmatrač izraelskih napada na nevine palestinske civile i da je obustavila trgovinske odnose s Izraelom u iznosu od 9,5 milijardi dolara.

Nakon klanjanja džuma-namaza u istanbulskoj džamiji Cilehane na Uskudaru, Erdogan je u obraćanju novinarima kazao da je neprihvatljivo to što Izrael čini i što je u napadima do sada ubio oko 40.000 Palestinaca.

"Kao muslimani, nezamislivo je da stojimo po strani i gledamo kako se ovo dešava. Poduzeli smo potrebne korake", kazao je Erdogan.

Podsjetivši kako su neke turske opozicione stranke zlonamjerno u predizbornoj kampanji kritizirale odnose Turske i Izraela, Erdogan je kazao da su bez naglih poteza i uz dobro promišljanje zaustavili trgovinu.

"Izbori su sada završeni i mi smo preduzeli ovaj korak. Razgovarali smo o tim izraelskim pristupima prije nego što su ovi događaji počeli, odnosno nisam održao sastanak s Netanyahuom u Americi tek onako. Mogli su se preduzeti neki koraci između Turske i Izraela, ali Netanyahu je, nažalost, pokazao tu okrutnost prema ovoj djeci, ženama i starcima Palestine", kazao je Erdogan.

Ističući kako cijeli Zapad radi za Izrael, posebno SAD, Erdogan je kazao da je tim zapadnjačkim resursima i izraelskim bombama na smrt osuđen nevini i siromašni narod Palestine.

"Više nismo imali strpljenja. Krenuli smo svojim koracima. Obim trgovine između nas bio je 9,5 milijardi dolara. Ova vrata smo zatvorili", zaključio je Erdogan.