Svijet

Erdogan: Pozivam građane da se vakcinišu i kompletiraju proces anticovid imunizacije

Predsjednik Republike Turske pozvao je građane te zemlje da se vakcinišu i kompletiraju proces anticovid imunizacije u periodu kada su otvorene škole i kada je u turskim kompanijama počela proizvodnja u punom kapacitetu, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je danas predsjedavao sjednicom kabineta koja je trajala duže od tri sata, a potom se obratio naciji i saopćio da je u kampanji pomoći nakon nedavnih katastrofalnih šumskih požara i poplava u Turskoj prikupljeno više od 345 miliona lira.

Kazao jei da je Turska odlučna u procesu obnove nakon požara i poplava i da je cilj da porodice koje su ostale bez kuća u roku od godine dobiju nove domove.

“Pozivam sve naše ustanove i građane, uključujući i privatni sektor, da po uputstvima Agencije za upravljanje u vanrednim situacijama (AFAD) revidiraju i upotpune svoje planove vezane za djelovanje u slučaju prirodnih katastrofa“, kazao je Erdogan.

PROČITAJTE  Loša promjena u ponašanju kod djece: Posljedica pandemije

Podsjetivši na progres koji je Turska ostvarila proteklih godina, Erdogan je ukazao na ubrzane trendove ekonomskog oporavka i razvoja nakon posljedica pandemije COVID-19.

“Turska je prošlu godinu završila s deviznim rezervama od 93,3 milijarde dolara, a do 27. augusta ove godine smo ih povećali na više od 118 milijardi dolara“, kazao je Erdogan.

Turski predsjednik Erdogan je također rekao da nacionalni dohodak te zemlje ove godine premašuje 800 milijardi dolara, a da će na kraju Srednjoročnog razvojnog programa biti podignut na nivo od trilion dolara.

“Uspostavit ćemo strukturu rasta koja stvara kvalificirano zapošljavanje, ne proizvodi deficit tekućeg računa i poštuje pravdu u raspodjeli dohotka. Podsticat ćemo ulaganja u visokotehnološki fiksni kapital u industriji i direktna strana ulaganja“, poručio je Erdogan.

PROČITAJTE  Kako je "najopasniji čovjek na svijetu" umaknuo Mossadu i CIA-i da bi umro od korone

Erdogan je kazao da Srednjoročni razvojni program predviđa povećanje godišnjeg zapošnjavanja od 1,17 miliona ljudi i postepeno smanjivanje stope nezaposlenosti u Turskoj.

“Revidirali smo ciljani budžetski deficit za ovu godinu na 3,5 posto. Nadam se da ćemo s lakoćom održati riječ i ispuniti taj cilj“, kazao je Erdogan.Povezani postovi: