turski predsjednik

Erdogan u Madridu: Nadamo se da će stav Španije biti primjer zemljama koje još nisu priznale Palestinu

Foto: AA

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan, koji boravi u posjeti Španiji, izjavio je danas kako je odluka te zemlje da prizna Palestinu vrlo važna te kako se nada da će ovakav stav biti primjer drugim zemljama koje još nisu priznale Palestinu.

Nakon bilateralnog i međudelegacijskog sastanka u palači Moncloa i ceremonije potpisivanja sporazuma između dviju zemalja, Erdogan i španski premijer Pedro Sanchez održali su zajedničku konferenciju za novinare.

"Uskoro ćemo dosegnuti cilj od 20 milijardi dolara u obimu bilateralne trgovine. Naš sljedeći cilj je doći do 25 milijardi eura u sljedećih pet godina. Investicije više od 740 španskih kompanija u našoj zemlji smatramo znakom povjerenja u Tursku", rekao je Erdogan.

Dodao je kako su tokom susreta detaljno razmotrili naprednu vojnu saradnju i odnose u odbrambenoj industriji sa Španijom.

"Napravili smo korak s TCG Anadolu, sada želimo prijeći na sljedeći segment ovoga, počeli smo raditi na tome", rekao je Erdogan.

Rekao je kako je Španija jedna od prijateljskih zemalja koja najbolje razumije doprinos Turske EU i od početka daje najsnažniju podršku njenom procesu članstva.

Navodeći da je fokus razgovora bio i na razvoju događaja na okupiranim palestinskim teritorijima, posebno u Gazi, Erdogan je rekao: "Odluka Španije da prizna Palestinu je vrlo važna. Iskreno se nadamo da će ovakav stav Španije biti primjer za zemlje koje još nisu priznali Palestinu."

"Kao dvije zemlje (Turska-Španija), nastavit ćemo zajedno raditi na rješavanju izraelsko-palestinskog pitanja", rekao je Erdogan te dodao: "Izrael nastavlja brutalne masakre. Dok Izrael nastavlja s masakrima, stav SAD nas ozbiljno rastužuje."

Još jednom je uputio kritike na račun Vijeća sigurnosti UN-a te kazao: "Nažalost, sudbina svijeta je u rukama pet zemalja. Kad neko kaže 'ne', gotovo je. Jedna od pet zemalja uvijek je na strani Izraela."