Svijet

Erdoganov savjetnik tvrdi: Predsjednik Turske se trudi da okupi lidere Rusije i Ukrajine

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan nastavlja svoje napore da okupi lidere Rusije i Ukrajine, rekao je u subotu portparol kancelarije turskog predsjednika Ibrahim Kalin, javlja Anadolu Agency (AA).

"Ponuda našeg predsjednika da okupi lidere Rusije i Ukrajine zapravo je najvažniji i najkonkretniji prijedlog za prevladavanje ove krize", rekao je Kalin novinarima u Istanbulu.

Istakao je da je Erdogan razgovarao sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim tokom nedavne posjete glavnom gradu Kijevu, kao i telefonom s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a očekuje se da će uskoro imati još jedan razgovor.

Kalin je dodao da su u toku pripreme Turkiye za najavljenu Putinovu posjetu.

Rekao je da je za rješenje ukrajinske krize, potrebno da prioritet budu dijalog i diplomatija, te smanjiti tenzije i preduzeti zajedničke korake za smanjenje tenzija.

"Kriza u regiji Ukrajine negativno utiče na sve", upozorio je Kalin i dodao da su njihova očekivanja, trud i nada da neće doći do sukoba, vojne intervencije ili okupacije.

Turkiye je u više navrata pokazala svoju spremnost da posreduje između Ukrajine i Rusije u rješavanju sukoba diplomatskim putem, a Erdogan je rekao da bi se trilateralni sastanak mogao održati u Istanbulu uz učestvovanje lidera obje zemlje.