Jasna poruka

Escobar: U novoj crnogorskoj vladi ne bi trebale biti stranke koje su protiv NATO-a

Odgovarajući na pitanje jesu li vidljivi vanjski pritisci na proces formiranja vlade u Crnoj Gori, naročito iz Srbije, on je kazao da postoji pritisak unutar stranaka, sa svih strana, na to kako bi trebalo formirati vladu.

Zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika Gabrijel Escobar kazao je u srijedu kako u novu vladu Crne Gore ne bi trebale ući stranke koje su protiv NATO-a i Evropske unije te dodao da posvećenost evropskom putu, članstvu u NATO-u i borbi protiv korupcije ne ispunjava svaka stranka u toj zemlji.

"Ako Crna Gora to uradi, onda bira prihvatiti pritisak druge zemlje u odnosu na preporuke transatlantske zajednice. Ne mislim da je sada potrebno razmišljati o tome što bi se poslije dogodilo. Crna Gora je veoma čvrsta i dobra NATO članica i saveznica i očekujemo da to nastavi i dalje", rekao je Escobar.

Naime, mjesec dana od dobivanja mandata za sastav nove crnogorske vlade Milojko Spajić nije uspio osigurati potporu za svoj kabinet, koji bi trebao, kako je ranije najavio, biti proevropski i bez prosrpske i proruske desnice. U ponedjeljak je istekao prvi od tri mjeseca koliko, prema crnogorskom Ustavu, Spajić ima na raspolaganju da parlamentu predloži svoju vladu, no nakon objave da u njoj neće biti koalicije „Za budućnost Crne Gore“, četničkog vojvode Andrije Mandića, naišao je na prepreke unutar svoje političke stranke „Pokret Evropa sad“, ali i svog prvog suradnika i aktualnog predsjednika Jakova Milatovića.

"Međutim, vjerujem i da predsjednik Milatović i mandatar Spajić dijele te ciljeve i izazov je da bi trebalo sastaviti vladu od stranaka za koje vjeruju da će ih ispuniti. Postoje neke tvrdnje koje veoma odmažu. Jedna je da bi isključivanje najveće anti-zapadne stranke bilo protivno volji naroda. To nije tačno. Voljom naroda se biraju pojedinačne stranke, a na mandataru je da utvrdi kako će sastaviti vladu. Druga je da bi se isključili glasovi etničkih Srba", kazao je Escobar u intervjuu za Glas Amerike.

Prema njegovim riječima, ni kod jedne od stranaka s kojima mandatar Spajić želi formirati vladu ne postoji anti-srpsko raspoloženje.

"U stvari, priličan broj ima značajan dio birača koji su etnički Srbi. I na kraju, postoji najmanje jedna stranka koja kaže da je spremna prihvatiti bilo koju vanjskopolitičku odluku vlade, ako im Beograd to dozvoli. To je suštinski nedemokratski i neprihvatljivo - ideja da bi jedan dio koalicije kontrolirala strana vlada i da bi taj dio bio više lojalan lideru strane zemlje, a ne premijeru ili crnogorskim biračima", kazao je Esckobar.

Odgovarajući na pitanje jesu li vidljivi vanjski pritisci na proces formiranja vlade u Crnoj Gori, naročito iz Srbije, on je kazao da postoji pritisak unutar stranaka, sa svih strana, na to kako bi trebalo formirati vladu.

"Naše ohrabrivanje je veoma otvoreno i javno. I naša očekivanja su veoma jasna građanima Crne Gore. Nisam siguran da su neki ljudi, koji vrše pritisak da druga stranka uđe u vladu, toliko transparentni i otvoreni o tome zašto je žele u vladi", kazao je on.

U crnogorskoj javnosti danima se spekuliralo da zapadne ambasade vrše pritisak na mandatara Spajića da formira vladu bez ekstremne srpske desnice, dok je s druge strane iz Beograda postajao medijski pritisak da crnogorska vlade ne bi smjela biti formirana bez predstavnika Srba.

Spajić je prethodno, u prvom govoru nakon izborne pobjede, isključio mogućnost suradnje s Demokratskom partijom socijalista, koja je bila na vlasti u Crnoj Gori tri decenije, te s Ujedinjenom reformskom akcijom tehničkog premijera Dritana Abazovića, čime je suzio svoj manevarski prostor i koalicijski kapacitet.

Dok Spajić pokušava sastaviti vladu, crnogorska država ima samo jednog dužnosnika u punom mandatu. To je predsjednik Jakov Milatović koji je u travnju na predsjedničkim izborima premoćno porazio Mila Đukanovića.

Hina podsjeća da je Crnogorska vlada koju predvodi Dritan Abazović u tehničkom mandatu već duže od godinu, nakon što je u kolovozu prošle godine izgubila povjerenje zastupnika u Parlamentu Crne Gore.