specijalni izaslanik

Escobar u Podgorici: Vlada Crne Gore učinila ogromne korake na evropskom putu

Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić sastao se u ponedjeljak sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrielom Escobarom koji boravi u posjeti Podgorici

Spajić je nakon sastanka sa Escobarom rekao da SAD izrazio jasnu podršku evropskom putu Crne Gore.

"Podrška ekonomiji i razvoju je krucijalna američka podrška jer očekujem više američkih i evropskih investicija u tom pravcu. Sada dobijamo pravi novac i kredite za naše građane. Naše učešće u NATO-u je ekstremno bitno. Članstvo u NATO-u omogućava brže napredovanje ka EU-u”, kazao je Spajić.

Istakao je da je Crna Gora fokusirana na budućnost unutar Evropske unije.

“Fokusirani smo na put ka Briselu. IBAR je ključan i sva pažnja mora da bude usmjerena ka tome. Crna Gora treba da bude puna članica EU i tačka. Želimo da budemo pouzdan partner NATO saveznicima”, poručio je Spajić.

Escobar je istakao da je aktuelna Vlada Crne Gore već "učinila ogromne korake ka evropskom putu."

“Crna Gora i većina lidera ove zemlje pokazali su sjajnu viziju u usmjeravanju zemlje", poručio je Escobar, obećavši da će SAD učiniti sve da ovu zemlju približi Evropi.

Istakao je da da svaka zemlja koja se pridružuje EU-u se prvo pridružila NATO-u što, kako je kazao, "nije zahtjev, ali je od pomoći".

"Svaka zemlja koja se pridruži EU je prosperitetnija i demokratskija. Zadovoljstvo je da se krećete tim pravcem. Ruski maligni uticaj u regionu je veoma ozbiljan”, kazao je Escobar.

Američki zvaničnik je rekao da je nakon rata u Ukrajini, postalo jasno koliko je NATO "važan".

“Ogroman entuzijazam na kontinentu postoji prema NATO. Nadam se da se umije cijeniti ono što je Alijansa učinila za proteklih 75 godina. Moj argument je: Ako vidite kako se Crna Gora ponaša unutar NATO, onda ona može biti kredibilan partner i EU", istakao je Escobar.