boravio u srebrenici

Escobar uputio poruku bh. građanima: SAD ostaju privržene BiH na njenom euroatlantskom putu

Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan danas je posjetio Potočare i Srebrenicu

Sjedinjene Američke Države ostaju predane Srebrenici i njenim građanima, te ostajemo čvrsti u našoj podršci Bosni i Hercegovini na njenom euroatlantskom putu, rekao je Gabriel Escobar.

Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan danas je posjetio Potočare i Srebrenicu te, kako naglašava, odao počast za više od 8.000 muškaraca i dječaka žrtava genocida koji je počinjen u julu 1995. godine.

"SAD nikada neće zaboraviti te će nastaviti pružati podršku svima koji nastoje pronaći nestale, koji nastoje dobiti odgovore na pitanja, koji pružaju podršku preživjelima i traže pravdu za počinjena zvjerstva.

Također sam imao priliku posjetiti Memorijalni centar i mezarje u Potočarima i lično se uvjeriti u impresivna nastojanja Centra da se očuva sjećanje na žrtve, da se osigura da cijeli svijet čuje priču o srebreničkom genocidu uz pomoć savremene tehnologije.

Bio sam dirnut pričama srebreničkih majki koje su naglasile važnost pružanja podrške preživjelima i onima koji nastoje sačuvati sjećanje na žrtve.

Danas je važnije nego ikad suprotstaviti se negiranju genocida i veličanju ratnih zločinaca jer to nanosi bol žrtvama svih naroda i dodatnu patnju njihovim porodicama.

To također uništava tkivo društva u BiH i prijetnja je njenoj stabilnosti.

SAD ostaju posvećene Srebrenici i njenim stanovnicima. Ostajemo privrženi našoj podršci Bosni i Hercegovini na njenom euroatlantskom putu", rekao je Escobar.