Vijesti

Escobar: Zapadnom Balkanu potrebni političari koji su za dijalog, a ne nacionalističke politike

Američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar prisustvovao je na Beogradskom bezbjednosnom forumu rekao da regionu trebaju političari koji su otvoreni za dijalog, koji će se baviti prilikama 21. vijeka, a ne problemima iz prošlosti.

S tim u vezi je ukazao da i dalje ideja dezintegracije u BiH negativno utiče na ekonomiju.

“Ključ za jači Zapadni Balkan je onaj koji stvara inkluziju, integraciju i etničko pomirenje, a ne nacionalističke politike”, naveo je Escobar.

Po njegovim riječima, jedan od najvećih i najviše razočaravajućih izazova je to što se, kako je dodao, mnogi političari nisu razvijali u svom razmišljanju i da se i dalje raspravlja o stvarima iz 1990-ih koje je trebalo političkom voljom odavno riješiti.

PROČITAJTE  Počela sjednica PIC-a. Stigao i Gabriel Escobar

“Trebaju nam političari posvećeni težnji ka Evropskoj uniji, volji naroda. Ali, nažalost, to nije uvijek slučaj. Vidimo neke uznemirujuće trendove u koncentraciji moći u političkim partijama, u koncentraciji ekonomskih mogućnosti samo kod ljudi povezanih sa tim partijama”, rekao je Escobar.

Dodao je da je Ministarstvo finansija Srbije, koje je uspješno upravljalo ekonomijom, u isto vrijeme ispitivalo aktivnosti organizacija civilnog društva koje su kritikovale vladu.

“Izbor za Zapadni Balkan biće koja vrsta lidera će se izdići iz regiona. Da li će to biti lideri koji će prigrliti ideju ekonomskog čuda, ekonomije vrijedne 125 milijardi dolara i tržišta od 20 miliona ljudi, ili će se i dalje baviti pitanjima iz 1990-ih. To je izbor za narod, ne za međunarodnu zajednicu”, dodao je Escobar.

PROČITAJTE  Vladika Grigorije uzvratio: Napadaju me oni kojima laž ne silazi s usana

Istakao je da su sankcije sredstvo koje će biti korišteno ali da neće biti primarno.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare