Svijet

Estonija optužila Rusiju za “namještaljku”

Estonija je optužila Rusiju u utorak za hapšenje jednog od njenih diplomata nakon „namještaljke" izvedene da on izgleda kao špijun, navodeći da je incident pokazao kako je Rusija izabrala konfrontaciju u svojim odnosima s Evropom.

Ruska Savezna služba sigurnosti (FSB) saopćila je da je uhapsila diplomatu sa sjedištem u St Petersburgu, Marta Lattea, nakon što je „uhvaćen na djelu“ kako prima povjerljivu informaciju od ruskog građana.

"Ta aktivnost nije bila u skladu sa statusom diplomatskog zvaničnika, i njena priroda očigledno je neprijateljska prema Ruskoj Federaciji. Mjere u skladu s normama međunarodnog prava bit će primjenjene na stranog diplomatu – navodi FSB u saopćenju.

Ruski odnosi sa evropskim zemljama zategnuti su u proteklim mjesecima brojnim optužbama za špijuniranje protiv ruskih diplomata u Evropi.

Italija, Bugarska, Češka Republika i Rumunija nalaze se među zemljama članicama EU s kojima je Moskva razmijenila protjerivanja diplomata.

Aari Lemmik, glasnogovornica estonskog ministarstva vanjskih poslova, kazala je da je FSB držao Lattea sat i po vremena nakon što je napustio radni sastanak u Državnom univerzitetu St Petersburga.

"Ta optužba da je on bio u posjedu povjerljivih dokumenata potpuno je neosnovana. To je provokacija. Kompletan incident bio je namještaljka – kazala je.

"Smatramo da je to još jedan primjer da je Rusija izabrala konfrontaciju umjesto preokretanja negativnog trenda u odnosima s državama članicama EU – dodala je.

U aprilu je ruska ambasada u Estoniji nazvala protjerivanje jednog od njenih diplomata od vlade u Talinnu neprijateljskim i neutemeljenim potezom protiv Moskve, prenosi Reuters.