Magazin

Estonija: Razlozi zašto treba posjetiti ovu čudesnu evropsku zemlju

Smještena između Latvije i Finske, ova nekadašnja sovjetska republika još je uvijek prilična nepoznanica mnogim turistima. Realno, rijetko ćete koga čuti kako se sprema u Estoniju, što je šteta jer ta zemlja u sebi krije mnoga blaga i mogućnosti. Kako prenosi portal Euronews, ovo su samo neke od njih...

Razlog broj 1: Jedna od tehnološki najnaprednijih svjetskih država

Po broju stanovnika Estonija ima više start-up tvrtki od famozne američke Silicijske doline. Upravo tu nastao je i slavni Skype, a zemlja se može pohvaliti i jednom od najboljih internetskih veza na svijetu, što je čini pogodnom za digitalne nomade. Također, dobivanje dozvole za rad ide online, birokratija je smanjena na minimum.

Razlog broj 2: Otoci

Vjerovali ili ne, Estonija ima više od dvije hiljade otoka raspoređenih na Baltičkom moru. Jedan od najzanimljivijih otoka je Kihnu, do kojeg vozi trajekt iz grada Parnu. Naime, otok je poznat kao dom pomoraca i ribara, pa će vas kad na njega dođete prvo iznenaditi velik broj žena, s obzirom na to da su muškarci gotovo cijele dane – na moru.

Razlog broj 3: Medvjedi

Za sve nas pomisao da bismo mogli naići na medvjeda pomalo je zastrašujuća. Ipak, s obzirom na estonsko bogatstvo faune medvjedi nisu rijetkost i moguće je vidjeti majke s mladuncima u proljetne i ljetne mjesece. Naravno, postoje i organizirani izleti, da baš sami ne zalutate u neku šumu kojom vladaju medvjedi...

Razlog broj 4: Misteriozno "peto" godišnje doba

Između zime i proljeća Estonija proživljava prilično vlažno vrijeme. Dolazi do značajnog porasta vodostaja zbog otapanja snijega, tako da poplave ovdje nisu neuobičajene, a stanovnici za prevozna sredstva tad koriste čamce i kanue.

Razlog broj 5: Tartu, nagnuti grad

Baš poput slavnog tornja u Pisi, Muzej umjetnosti u Tartuu, smješten je u prigodno nazvanoj Kosoj kući, a takav je zbog svojih loših temelja. Zgrada je izgrađena 1793. godine i pripadala je plemićkoj porodici, no zbog loše gradnje uskoro je počela tonuti. Srećom, nakon velikog projekta restauracije, zgrada je prestala propadati i postala dom impresivne umjetničke zbirke.