Svijet

Etna ponovo eruptirala, izbacuje lavu i pepeo. Obustavljeni letovi za Cataniju

Etna

Letovi koji opslužuju grad Cataniju na istoku Sicilije obustavljeni su u ponedjeljak nakon erupcije s obližnjeg vulkana Etna, što je donijelo nove nevolje za putovanja na italijanski aerodrom, saopćile su lokalne vlasti.

Vulkan visok 3.330 metara eruptirao je tokom noći, izbacujući lavu i pepeo visoko iznad otoka u Sredozemnom moru. Tok lave je splasnuo prije zore, ali pepeo je još izlazio iz jednog od kratera.

Letovi za i iz Catanije, popularne turističke destinacije, bit će obustavljeni do 20 sati, objavio je aerodrom na Twitteru.

Gradonačelnik Catanije Enriko Trantino zabranio je upotrebu motocikala i bicikala u gradu u narednih 48 sati, jer su brojne ulice prekrivene pepelom, i naredio je automobilima da voze ne brže od 30 kilometara na sat zbog klizanja.

Najnovija otkazivanja na aerodromu u Cataniji, koji privlači više dolazaka nego aerodrom u glavnom gradu otoka Palermu, uslijedila su mjesec dana nakon što je požar u zgradi terminala doveo do višesedmičnog prekida putovanja za putnike.

Posljednja velika erupcija bila je 1992. godine, prenosi Reuters.