zeleno svjetlo

EU i zvanično započela pregovore o članstvu sa Ukrajinom i Moldavijom

Evropska unija (EU) je u utorak započela pregovore o članstvu sa Ukrajinom i Moldavijom.

Obraćajući se na međuvladinoj konferenciji EU - Ukrajina putem videopoziva, ukrajinski premijer Denys Shmyhal je rekao:

„Danas zvanično počinjemo pregovore za pridruživanje Ukrajine Evropskoj uniji, što je historijski dan, historijski trenutak za Ukrajinu i Evropu i za našu naciju.“

On je dodao da je „buduće članstvo Ukrajine najbolji odgovor na trenutne izazove Evrope i jedinstvena prilika za jačanje EU-a“.

Ispred EU-a, belgijska ministrica vanjskih poslova Hadja Lahbib složila se da je u pitanju historijski dan za obje strane.

„Vaša zemlja je dio Evrope, evropske historije, baštine i kulture. Radujemo se intenziviranju već dobro uspostavljenih veza”, rekla je ona.

Dodala je da je proces proširenja strateško ulaganje u mir, stabilnost i prosperitet i pokretač je poboljšanja ekonomskih i socijalnih uslova građana, smanjenja dispariteta među državama i njegovanja vrijednosti na kojima je unija zasnovana.

Ponovila je da EU ostaje posvećen podršci Ukrajini u odbrani njenog teritorijalnog integriteta sve dok to bude potrebno.

Govoreći tokom međuvladine konferencije između EU i Moldavije, Lahbib je pohvalila napredak koji je Moldavija postigla otkako je dobila status kandidata.

"Želimo da intenziviramo već konsolidovane veze. EU ostaje posvećena procesu i cijenimo napore vlasti da napreduju na evropskom putu i provedu reforme", rekla je ona.

Moldavski premijer Dorin Recean je, sa svoje strane, naglasio da će zemlja raditi na implementaciji pravnih tekovina EU do 2030. godine i ubrzati proces usvajanja neophodnih reformi kako bi se što prije pridružila bloku.

Evropska komisija preporučila je početkom juna početak pristupnih pregovora sa Ukrajinom i Moldavijom, ocijenivši da su dovoljno spremne za formalno otvaranje procesa koji bi u konačnici doveo do njihovog članstva.

Ukrajina i Moldavija su podnijele zahtjev za pridruživanje Evropskoj uniji ubrzo nakon početka rata Rusije i Ukrajine, dok su status kandidata dobile u junu 2022. godine.

U decembru su dobili zeleno svjetlo za početak pregovora.

Evropska komisija saopštila je 7. juna da su i Kijev i Kišnjev u potpunosti ispunili preostale reformske korake potrebne za početak zvaničnih razgovora.