Tehnologija

EU objavila rok do kojeg proizvođači telefona moraju usvojiti zajednički punjač

Zajednički punjač je direktiva EU, a sad je objavljen i rok

Evropska unija je proizvođačima telefona dala rok do 28. decembra 2024. da usvoje zajednički punjač, javlja BBC.

EU se prethodno složio da će novi prijenosni elektronski uređaji morati koristiti USB tip-C, kao zajednički punjač do jeseni 2024.

Sada je zakon ušao u Službeni list EU, a sa njim je određen i tačan datum zahtjeva.

Kompanije poput Applea, čiji iPhone uređaji koriste Appleov punjač, nakon tog datuma neće moći prodavati nove uređaje u EU osim ako ne koriste univerzalni kabel.

Apple je najveći proizvođač koji koristi prilagođeni priključak za punjenje koji je ekskluzivan za neke od njegovih proizvoda. Njegova iPhone serija koristi vlastiti Lightning konektor.

Greg Joswiak, Appleov viši potpredsjednik za svjetski marketing, ranije je rekao za Wall Street Journal da će tehnološki gigant "očito" poštovati zakon.

Novo pravilo će pokrivati niz "male i srednje prenosive elektronike", prema EU, kao što su telefoni, tableti, slušalice i ručne konzole za igre.

Rok koji je postavila EU stvorio je dodatnu tačku napetosti u vezi sa Brexitom, jer bi se propis EU mogao primijeniti i na Sjevernu Irsku, prema zvaničnicima EU i UK-a.

Prema parlamentarnom izvještaju iz decembra 2021., "novi zahtjevi mogu se primjenjivati i na uređaje koji se prodaju u Sjevernoj Irskoj". I to prema odredbama protokola Sjeverne Irske u sporazumu o Brexitu. To je problem zbog odstupanja standarda proizvoda s ostatkom UK-a".

Sporazum funkcionira tako da Sjevernu Irsku drži unutar jedinstvenog tržišta robe EU, dok je ostatak Ujedinjenog Kraljevstva izvan njega.

Spor između Ujedinjenog Kraljevstva i EU oko toga kako reformirati protokol Sjeverne Irske ostaje neriješen.

U junu je britanska vlada rekla za BBC da "trenutno ne razmatra" repliciranje zahtjeva EU.