dug put

EU otvorila pregovore o članstvu s Ukrajinom

Evropska unija u utorak je otvorila pregovore o članstvu s Ukrajinom, dajući toj zemlji politički podsticaj u jeku njenog rata protiv ruske invazije, iako je još dug i težak put prije nego što se pridruži bloku.

Ukrajinski premijer Denis Šmihal, obraćajući se na sastanku u Luksemburgu putem video veze, kazao je da je početak pregovora istorijski trenutak i značajan korak i za Kijev i za EU ka "našoj zajedničkoj velikoj pobjedi".

"Za našu zemlju Evropska unija znači mnogo više od fizičkog prostora. Predstavlja vrijednosti i dom", kazao je.

Sastanak je bio više o simbolici nego o detaljima pregovora, koji će ozbiljno početi tek nakon što EU pregleda niz ukrajinskih zakona kako bi procijenila sve reforme potrebne za ispunjavanje standarda bloka.

Obilježavajući početak pregovora s Ukrajinom, i sa susjednom Moldavijom, EU je, međutim, signalizirala da su obje zemlje na putu dalje od ruskog uticaja i ka većoj integraciji sa Zapadom.

"Budućnost Ukrajine je na Ukrajincima da odlučuju o njoj", izjavio je na sastanku belgijski ministar vanjskih poslova Hadja Lahbib, čija zemlja trenutno predsjedava EU.

"EU će nastaviti podržavati pravo ukrajinskog naroda da bira svoju sudbinu", kazao je.

Trenutak je bio potresan za brojne Ukrajince, koji svoj trenutni sukob s Moskvom vuku još od pobune na Majdanu prije jedne decenije, kada su demonstranti srušili proruskog predsjednika koji je odbio obećati da će razviti bliže veze s EU, prenosi Reuters.