historijski trenutak

EU u utorak počinje pregovore o članstvu sa Ukrajinom i Moldavijom

EU će u utorak pokrenuti pregovore o pristupanju s Ukrajinom i Moldavijom, što je izazvalo zahvalnost u Kijevu i Kišinjevu.

"Zahvalan sam svima u našem timu koji su marljivo radili kako bi ovaj povijesni korak postao stvarnost", rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij, prenosi Politico.

“Milioni Ukrajinaca, pa čak i generacije naših ljudi, ostvaruju svoj evropski san. Ukrajina se vraća u Evropu, gdje je stoljećima i pripadala, kao punopravna članica evropske zajednice."

Predsjednica Moldavije Maia Sandu rekla je da je "članstvo u EU naš put u mir, prosperitet i bolji život za sve građane".

Pregovori o pristupanju trebali bi započeti u Luksemburgu u utorak poslijepodne putem dviju međuvladinih konferencija koje će EU održati odvojeno s Ukrajinom i Moldavijom.

Otvaranje pregovora je sljedeći korak u onome što će vjerovatno biti teško, višegodišnje putovanje prema članstvu. Ukrajina i susjedna Moldavija podnijele su zahtjev za pridruživanje EU 2022., nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo svoju potpunu invaziju na Ukrajinu.

Odluka Unije o početku pregovora dolazi dvije sedmice nakon što je EU objavila da su obje zemlje ispunile potrebne uvjete za početak pregovora.

Diplomati EU nastojali su započeti razgovore u junu prije nego što Mađarska 1. jula preuzme rotirajuće predsjedanje Vijećem EU.