BRISEL

EU zadovoljan usvajanjem rezolucije VSUN-a o podršci Bidenovom mirovnom prijedlogu

Evropska unija je saopćila da je zadovoljna usvajanjem nacrta rezolucije u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija (VSUN) kojom se traži podrška prijedlogu američkog predsjednika Joea Bidena o prekidu vatre u Gazi.

U saopćenju koje je u ime EU-a dao ured Josepa Borrella, visokog predstavnika za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, navedeno je da su zadovoljni usvajanjem nacrta rezolucije.

U saopćenju se poziva na hitnu implementaciju ove odluke i podsjeća da je Bidenov plan u potpunosti podržan.

Iz EU-a su poručili da su spremni da doprinesu revitalizaciji političkog procesa ka trajnom i održivom miru zasnovanom na rješenju dvije države i da podrže koordinirane međunarodne napore za obnovu Gaze.

Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo je večeras nacrt rezolucije kojom se traži podrška za prijedlog koji je najavio američki predsjednik Joe Biden, a koji se sastoji od tri faze i predviđa trenutni prekid vatre u Gazi.

Nacrt je predložila delegacija SAD-a, a podržalo ga je 14 članica, dok je Rusija bila suzdržana.

U usvojenoj odluci ukazano je na diplomatske napore Egipta, SAD-a i Katara, a pozdravljen je prijedlog u tri faze koji je Biden iznio 31. maja.

Također se navodi da je Izrael prihvatio Bidenovu ponudu, a Hamas je pozvan da također prihvati predloženi plan.

U prvoj fazi Bidenovog prijedloga predviđen je trenutni prekid vatre, oslobađanje žena, starijih i ranjenih zarobljenika, razmjena palestinskih zarobljenika, povlačenje izraelskih snaga iz naseljenih područja u Gazi, povećanje humanitarne pomoći, rekonstrukcija osnovnih usluga, povratak palestinskih civila u njihove domove u cijelom Pojasu, uključujući i sjever Gaze.

Nakon dogovora strana, u drugoj fazi je predviđeno oslobađanje svih preostalih zarobljenika kako bi se kriza jednom zauvijek okončala, a od Izraela je zatraženo da se povuče iz cijele Gaze.

U odluci je navedeno da će u trećoj fazi biti pokrenut plan rekonstrukcije Gaze, koji bi trajao više godina te da će biti predata i tijela poginulih zarobljenika.

U odluci je navedeno da, ako se pregovori za prvu fazu nastave duže od šest sedmica, prekid vatre će biti nastavljen do okončanja pregovora, a naglašena je i važnost da strane ispoštuju odredbe sporazuma.

Podržavajući rješenje o dvije države, odluka je ukazala i na važnost ujedinjenja Pojasa Gaze i Zapadne obale pod palestinskim vlastima.