prva je ukrajina

Eurosong: Hrvatska zauzela historijsko drugo mjesto na kladionicama

Foto: HRT

Nakon sinoćnje pobjede Baby Lasagne na Dori, Hrvatska se na kladionicama jednog od najvećih evrovizijskih blogova popela za još jedno mjesto. Nakon držanja trećeg mjesta na kladionicama, Hrvatska se digla na drugo.

Prema kladionicama, prije održavanja finalne večeri Dore, Hrvatska je imala 7% šanse za pobjedu. Zatim se izjednačila s Italijom te su obje strane imale 8% da bi se šanse Hrvatskoj digle na 9 %. Ovo je ujedno prvo put da Hrvatska zauzima ovako visoko mjesto na kladionicama.

Ispred Hrvatske je samo Ukrajina koja ima 17% vjerovatnosti da odnese ukupnu pobjedu. Ukrajinu će predstavljati rap duo alyona & alyona i Jerry Heil s pjesmom “Teresa & Maria.”

Najbolji rezultat koji je Hrvatska dosad osvojila na Eurosongu je 4. mjesto, što je pošlo za rukom Maji Blagdan s pjesmom “Sveta ljubav” 1996. godine, te Doris Dragović 1999. s pjesmom “Marija Magdalena”. Iako Hrvatska nikad nije osvojila prvo mjesto na Eurosongu, grupa Riva je pobijedila predstavljajući Jugoslaviju 1989. godine te je takmičenje 1990. godine održano u Zagrebu.

Države sudionice Eurosonga koje još nisu izabrale pjesmu koja će ih predstavljati su: Armenija, Australija, Azerbajdžan, Island, Portugal, Srbija, Švedska i Švicarska.

Prvo polufinale Eurosonga održat će se u Malmöu u Švedskoj u utorak 7. maja, a drugo polufinale održat će se u četvrtak, 9. maja. Veliko finale održat će se u subotu, 11. maja.