Svijet

Evo šta su jeli učesnici samita NATO-a: Gazpacho od jastoga, janjeća plećka s pireom od limuna…

Španjolski premijer Pedro Sanchez priredio je sudionicima samita NATO-a u Madridu u srijedu navečer vrlo posebno iskustvo s posebnim ukrajinskim sastojkom.

Socijalist je pozvao šefove država i vlada na večeru u Pradu, jednom od najvećih i najvažnijih muzeja na svijetu.

Uz koncert Kijevskog simfonijskog orkestra, goste je počastio i jelovnikom španjolskog slavnog kuhara Josea Andresa.

Kuhar je osnivač organizacije World Central Kitchen (WCK), koja žrtvama prirodnih katastrofa širom svijeta osigurava zdravu hranu.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu, njegova organizacija je ukrajinskim izbjeglicama na poljskoj granici dala hiljade porcija tople hrane.

Jelovnik u Pradu je, međutim, bio daleko sofisticiraniji.

Za predjelo je bio gazpacho od jastoga s ljetnim povrćem, a glavno jelo janjeća plećka s pireom od limuna.

Za desert, pod nazivom "Okusi Madrida", liker od anisa s jagodama iz Aranjueza, kao i vafli i ljubičasti karamel.

Prije toga još bakalar s narančom i cveklom.