Svijet

Evropa ovo nije doživjela više od decenije: Nezapamćeno nevrijeme pogodilo Stari kontinent

Posljednji put je Evropa imala ovoliki snježni pokrivač prije više od jedne decenije

Velika Britanija će biti potopljena snijegom, pošto je 60 odsto Evrope pokriveno njime, što je prvi put još od 2010. godine.

Temperature su drastično pale širom Velike Britanije tokom ove sedmice, prateći snežne padavine u pojedinim dijelovima ostrva i pojave mraza.

Širom Evrope države se bore sa velikim snježnim padavinama, a mape vremenskih prilika pokazuju veliki procenat snježnog pokrivača u skandinavskim zemljama i Rusiji. Kako navodi sajt Met4Cast, posljednji put u Evropi ovoliko snježnog pokrivača u ovo doba godine bilo je 2010. godine. I malo je vjerovatno da će prestati uskoro, s obzirom na to da će u narednim danima padati više snijega.

"Očekujemo manje snijega tokom noći između subote i nedjelje u Midlendsu, ali je neizvjesno", rekao je operativni meteorolog iz Met Ofica, Tom Morgan. Hiljade gradova i sela u Moldaviji, Ukrajini i Bugarskoj u petak je ostalo bez struje.

U Moldaviji je prijavljeno da su četiri osobe poginule, a dva tijela su izvučena iz automobila koji su bili zatrpani u snježnim nanosima. U Ukrajini, jake snežne oluje su uticale na putovanja i ostavile 10 preminulih širom regiona Odesa, Harkov, Nikolajev i Kijev. 1.500 sela i gradova ostalo je bez struje usljed snježne mećave. 2.500 ljudi bilo je zarobljeno i više od 800 automobila, prenosi Mondo.

Aerodrom u Glazgovu bio je primoran da se zatvori zbog snijega. Meteorološka služba izdala je žuto meteoalarm za cijelu istočnu obalu Britanije jer bi temperature trebalo da padnu i do -10 C. Agencija za zdravstvenu bezbjednost Ujedinjenog Kraljevstva izdala je zdravstvena upozorenja u pet regiona sjeveroistoka i Jorkšira i Hambera, istočnog Midlenda, Zapadnog Midlenda, sjeverozapada do 5. decembra. Upozorenja na poledicu takođe su na snazi u delovima Sjeverne Irske i jugozapadne Engleske.