PODACI EMBERA

Evropa prvi put proizvodi više struje iz vjetra nego iz gasa

Proizvodnja struje iz energije vjetra u 2023. je prvi put premašila proizvodnju iz gasnih elektrana u Evropi doprinoseći smanjenju emisije ugljenika, pokazuju novi podaci nezavisnog instututa Ember.

EU povećava proizvodnju iz obnovljivih izvora u sklopu napora da odvikne blok od ruskog goriva i pomogne ispunjavanje klimatskog cilja – neto nulte emisije CO2 do 2050.

Proizvodnja struje iz fosilnog goriva pala je u 2023. za rekordnih 19 posto u odnosu na 2022. pri čemu je proizvodnja iz elektrana na gas smanjena za 15 procenata a iz uglja za 26 posto, prenosi Reuters podatke iz izvještaja Embera, prenosi agencija Beta.

Istovremeno je proizvodnja iz vjetra porasla za 13 posto i pokrivala je 18 posto u evropskom miksu.

"Evropa je na putu postepenog izbacivanja uglja i sada imamo četiri uzastopne godine pada proizvodnje struje iz gasa i vjerujemo da će se to nastaviti", rekao je za Reuters Emberov lider Dave Johns.

Izvještaj je pokazao da su pad proizvodnje struje iz fosilnog goriva i povećanje iz obnovljivih i nuklearne energije za rezult imali smanjenje emisije ugljenika u energetskom sektoru za 19 posto.

Podaci pokazuju da je iz gasa proizvedeno gotovo 17 posto struje u EU u 2023. a iz uglja nešto više od 12 posto.

Najveći izvor u proizvodnji struje bila je nuklearna energija, sa udjelom od gotovo 23 posto, dok je solarna energija obezbijedila devet procenata, prenio je Reuters. Ukupan udio struje iz obnovljivih izvora u 2023. bio je rekordnih 44 posto.

Podaci pokazuju i da je tražnja struje u 2023. smanjena za 3,4 posto zbog pada potrošnje u industriji i blagog vremena ali Johns očekuje rast u 2024., pošto je sve više proizvoda koji rade na struju.

"Obnovljivi izvori moraju da drže korak sa povećanjem tražnje kako bi se došlo do potrebnog smanjena emisija", rekao je prvi čovjek Embera.