nelojalna konkurencija

Evropa zabrinuta: Kinezi proizvode tako jeftino da ih čak ni visoke carine neće spriječiti

Nakon što je SAD najavio uvođenje stopostotnih carina na kineske automobile, sličan potez spremaju i evropski regulatori zbog sumnje na nelojalnu konkurenciju, odnosno velike subvencije koje kineskim proizvođačima daje država. No te carine ne bi trebale biti prevelik udarac za proboj kineskih automobila u Evropu.

Analitičari tvrde da su kineski proizvođači automobila toliko učinkoviti, a njihove profitne marže toliko ogromne da će lako moći apsorbirati finansijski udar carina i dalje isporučivati električne automobile po povoljnim cijenama evropskim kupcima.

Zakonodavci u Evropi zabrinuti su da državne subvencije kineskim markama daju nepravednu ekonomsku prednost dok njihovi automobili u Evropu pristižu u sve većem broju. Od početka ove godine evropske institucije istražuju ovu situaciju, posjetili su kineske tvornice i očekuje se da će sljedeće sedmice donijeti odluku o tome kakve će se carine uvesti.

Analitičari očekuju da će Evropa uvesti carinu od 30 posto, no neki stručnjaci su za Auto News rekli da ovakva taksa jednostavno neće biti dovoljna da smanji broj kineskih električnih vozila koja stižu u Evropu. Ogromne marže kineskih proizvođača automobila lako bi mogle tolike carine, stoji u izvještaju, a kupci neće primijetiti nikakvu razliku u cijenama, jer će Kinezi jednostavno pristati na smanjeni, no još uvijek vrlo veliki profit. Zbog toga analitičari sugeriraju da bi carine morale iznositi čak 50 posto, da bi se Kinezi zaustavili.

Ali to nije gledište koje zastupaju svi u automobilskoj industriji. Nedavna studija Instituta za svjetsku privredu u Kielu predviđa da bi uvođenje carina od samo 20 posto smanjilo kineski izvoz automobila u Evropu za otprilike 3,5 milijardi eura. To bi značilo oko 125.000 manje kineskih električnih vozila godišnje u Evropi, a to bi pak, prema ovim analizama, povećalo prodaju europskih električnih vozila za čak 3 milijarde eura.

Mnogi su zabrinuti i za kinesku odmazdu. Kina će vjerovatno uzvratiti istom mjerom ako EU primijeni carine i udariti novim porezima na evropske automobile koji se izvoze u Kinu.