Svijet

Evropska komisija: Zamrznuto je 17 milijardi eura ruske imovine

Evropska unija zamrznula je više od 17 milijardi eura ruske imovine u sklopu paketa sankcija protiv Moskve. Tvrdi ovo Evropska komisija za pravosuđe, a pojasnio je povjerenik Didier Reynders.

“Do sada je zamrznuta imovina 90 ljudi. Više od 17 milijardi eura u sedam država članica. Uključujući 2.2 milijarde eura u Njemačkoj”, rekao je Belgijac za njemački medijski koncern Funke.

EU je usvojila osam paketa sankcija od početka ruske agresije na Ukrajinu prije osam mjeseci. Posebno su ukrajinski političari opetovano tražili da se zamrznuta imovina iskoristi za obnovu zemlje nakon rata.

“Ako EU zaplijeni novac od kriminalnih poslova, moguće ga je usmjeriti u kompenzacijski fond za Ukrajinu. Međutim, iznos nije ni blizu dovoljan za finansiranje obnove”, kazao je Reynders.

EU je također zamrznula 300 milijardi eura deviznih rezervi Ruske centralne banke.

“S moje tačke gledišta, barem je moguće zadržati ovih 300 milijardi eura kao jamstvo. Bar dok Rusija dobrovoljno ne učestvuje u obnovi Ukrajine”, rekao je Reynders.

Za novine Hamburger Abendblatt Reynders je pak kazao da bi ove godine moglo doći do prvih suđenja za ratne zločine počinjene u Ukrajini.

“Ako tužitelji žele početi na najvišoj razini, neka to učine”, poručila je Evropska komisija.

Reynders je dodao kako je “prilično siguran” da će prva suđenja za ratne zločine ruskim osumnjičenicima započeti na Međunarodnom kaznenom sudu ove godine.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare