KASNILO ČETIRI GODINE

Evropska svemirska agencija uspješno lansirala novu raketu u svemir

Ariane 6, raketa Evropske svemirske agencije (ESA), lansirana je jučer na svom inauguralnom letu u svemir iz evropske svemirske baze Kourou u Francuskoj Gvajani.

ESA je svoju operaciju opisala kao uspješnu i ovim letom Evropa se nastoji oporaviti od krize u sektoru lansiranja iako jedan dio leta nije prošao prema planu.

"Ariane 6 je pokazala uspješno polijetanje, lansiranje u orbitu i raspoređivanje satelita", objavila je ESA u poruci na X-u.

"Let zapeo pri samom kraju misije"

"Ušli smo u novo razdoblje svemirskih letova za Evropu koje nas je vratilo u svemir i koje nam omogućuje da ostvarimo svoje ambicije na svjetskoj pozornici", dodaje ESA na X-u.

Let je zapeo pri samom kraju misije kada se pomoćni pogon u završnoj fazi aktivirao, ali se zaustavio iz nepoznatih razloga, rekao je na konferenciji za novinare Martin Sion, voditelj proizvodnje u grupaciji ArianeGroup. To znači da dvije kapsule koje je nosila raketa nisu oslobođene i ostat će u svemiru.

"No, ostatak misije je išao po planu", rekao je Sion.

Lansiranje kasnilo četiri godine

Ovo lansiranje uslijedilo je četiri godine kasnije od predviđenog, dok je razvoj rakete počeo prije punih 10 godina.

Ariane 6 je nasljednica Ariane 5, koja je korištena od 1996. do ljeta 2023. Dizajnirana je za lansiranje satelita u svemir za komercijalne i javne klijente i znatno je jeftinija od svoje prethodnice.

Prvo komercijalno lansiranje Ariane 6 trebalo bi uslijediti do kraja godine.

Direktor ESA-e Josef Aschbacher je u objavi na X-u napisao da će ovaj let "ostaviti trag u evropskoj historiji".

Kakva je Ariane 6 raketa?

Ariane 6, 56 metara duga raketa, sa sobom je u svemir ponijela svemirsku kapsulu Nyx Bikini proizvođača The Exploration Company, OOV-Cube satelite firme RapidCubes i jedan satelit proizvođača Planetary Transportation System.

Aschbacher je rekao da su kompanije poput Amazona već izrazile interes za saradnju na projektu. Glavna prednost ovog lansera je što se može pokrenuti više puta nakon lansiranja.

Ariane 6 razvio je ArianeGroup, zajednički projekt Airbusa i Safrana. Evropa i dalje razmatra kako biti još konkurentnija u idućoj generaciji lansera. ESA ih trenutno razvija i nabavlja, no želi stvoriti sistem koji će zrcaliti razvoj američkog SpaceX-a.

No nisu svi uvjereni da je Ariane 6 konkurentna s ostalim lanserima. Svemirski stručnjak Martin Tajmar, sa Tehlološkog univerziteta u Dresdenu, smatra da uprkos inovacijama u odnosu na svoju prethodnicu, Ariane 6 nikako ne prednjači.

Američki SpaceX je još 2015. najavio novu eru s raketom Falcon 9 koja se može više puta koristiti, a isto je za Ariane 6 najavila i ESA.

Međutim, Tajmar ističe da glavni cilj nije držati korak s konkurencijom u komercijalne svrhe, već bi centralna zadaća Ariane 6 prvenstveno trebala biti ponovo omogućiti Evropi vlastiti prodor u svemir i osigurati njezinu neovisnost.

Financijski, projekt Ariane 6 najviše podržavaju Francuska i Njemačka, s dodatnim financiranjem 22 ostale članice ESA-e.