ALTSTORE PAL

Evropska unija dobila legitimnu alternativu App Storeu za iOS uređaje

U svjetlu uvođenja Zakona o digitalnim tržištima (DMA) u Evropskoj uniji, Apple je predstavio AltStore PAL, trgovinu aplikacija treće strane za iOS, koja zahtijeva godišnju pretplatu od 1,50 eura. Proces instalacije uključuje navigaciju kroz višestruke zaslone koji zahtjevaju potvrde korisnika, što je zadatak koji se može činiti nezgrapnim, ali na kraju vodi do uspješne instalacije.

AltStore PAL je zamisao Rileyja Testuta i Shanea Gilla, koji su predstavili dvije prve aplikacije: Deltu, emulator koji može pokretati igre s raznih konzola, i Clip, upravitelj međuspremnika koji je Apple zabranio. Delta je sada globalno dostupna na Appleovom App Storeu, nudeći rješenje korisnicima koji su se suočili s poteškoćama u korištenju iGBA emulatora (Game Boy Advance emulator),koji je povučen, između ostalog, zbog kršenja autorskih prava.

Jedna od karakterističnih funkcija AltStore PAL-a je njegova integracija s Patreonom u svrhu monetizacije. Ta integracija omogućuje razvojnim programerima distribuciju beta aplikacija kao poticaj za crowdfunding, što je praksa koja nije dopuštena u Appleovom App Storeu. Iako je Delta dostupna besplatno kao pomoć u nadoknadi naknade za temeljnu tehnologiju (CTF), preuzimanje Clip-a zahtijeva minimalnu mjesečnu podršku Patreonu od jednog eura (plus porez).

AltStore PAL postoji od 2019. ali sad su legitimni u EU

Iako je AltStore dostupan od 2019. godine, njegova je instalacija zahtijevala zaobilazno rješenje koje je uključivalo postavke prema kojima je iPhonee korisnika prepoznavao kao programera aplikacije. Međutim, s implementacijom spomenutog DMA, Delta i Clip sada uživaju legitimno lansiranje na AltStore PAL u Evropskoj uniji.

Te aplikacije služe kao primjeri potencijalnih inovacija koje se mogu pojaviti kada programeri nisu sputani ograničenjima Apple App Storea. Delta, na primjer, djeluje unutar zakonske sive zone koju je Apple nedavno počeo priznavati i podržavati.

Uz Delta i Clip, AltStore PAL ima za cilj pružiti platformu za programere trećih strana. Za razliku od Appleovog centraliziranog App Storea, AltStore PAL aplikacije samostalno hostaju programeri na vlastitim poslužiteljima. Korisnici mogu pristupiti tim aplikacijama dodavanjem dodatnih izvora na tržište aplikacija.

Uvođenje AltStore PAL-a u okviru DMA označava značajan pomak u ekosistemu iOS aplikacija, nudeći programerima i korisnicima alternativni put za distribuciju i potrošnju aplikacija, piše The Verge.