monopol

Evropske medijske grupe tužile Google zbog gubitaka u digitalnom oglašavanju

Evropske medijske grupe tužile su danas Google zahtijevajući da plati kaznu od 2,1 milijardu eura jer su pretrpile gubitke zbog načina na koji ta kompanija digitalno oglašava. U tužbi koju su podnijele 32 medijske grupe tvrde da Google za nuđenje robe koristi svoj monopolski položaj na tržištu.

"Medijske kompanije koje su se priključile tužbi pretrpile su gubitke zbog manje konkurentnog tržišta, što je direktan rezultat Googleovog lošeg ponašanja", navodi se u saopštenju njihovih advokata.

U saopštenju se navodi da bi kompanije dobijale znatno veće prihode od oglašavanja i plaćale niže naknade za usluge reklamiranja. "Najvažnije je to što su ova sredstva mogla biti reinvestirana u jačanje evropskog medijskog pejzaža", rekli su advokati.

Google je saopštio da se kompanija protivi tužbi, dodajući da je "spekulativna i oportunistička".

"Google konstruktivno sarađuje sa izdavačima širom Evrope. Naši alati za oglašavanje se prilagođavaju i razvijaju u partnerstvu sa istim tim izdavačima", navela je kompanija. Medijske grupe koje su podnijele tužbu čine izdavači u Austriji, Belgiji, Bugarskoj, Češkoj, Danskoj, Finskoj, Mađarskoj, Luksemburgu, Holandiji, Norveškoj, Poljskoj, Španiji i Švedskoj.